Nya etiketter talar
om patientens kostnad

När Vioxx drogs in i höstas fick patienterna tillbaka hela beloppet, oavsett om de hade frikort eller bara betalade en del av priset. Nu inför Apoteket ett system där man på etiketten kan se hur mycket patienten betalat för sitt läkemedel.

16 maj 2005, kl 16:25
0

När Vioxx drogs in i höstas på grund av hjärtakärlbiverkningar beslutade företaget att användarna skulle få tillbaka pengarna.
Totalt betalade MSD i Sverige ut cirka åtta miljoner kronor.
Som ett resultat av den historiska återbetalningen har nu Apoteket utvecklat ett system så att man på läkemedelsförpackningens etikett kan se hur stor del av priset som patienten själv betalar och hur mycket som betalas av förmånen.
? I praktiken kan man nog räkna med att en stor del av den summa som återbetalades rätteligen tillhörde landstingen, säger Lars Rönnbäck på Apoteket.

? Eftersom det här är dyra preparat och det är en patientgrupp som ofta använder mycket läkemedel har många av dem högkostnadsskydd.

Det här var en av de största indragningarna som gjorts. Och vare sig företaget eller Apoteket hade någon erfarenhet av att betala tillbaka pengar till kunderna.

? Det är väldigt olika hur man hanterat återbetalningen i olika länder, berättar Ulf Janzon, chef för information och affärsutveckling på MSD.

? I flera länder har man enkelt kunnat backa tillbaka och se exakt hur mycket som patienten betalat själv och i en del länder har också försäkringssystemet fått tillbaka sina utlägg.
När det gäller Pfizers försäljningsstopp av Bextra har det inte beslutats om någon återbetalning.

? Vi har ju inte dragit in preparatet utan stoppat försäljningen i väntan på EMEA:s beslut som vi hoppas kommer i juni, säger Carolin Moro, PR-ansvarig på företaget.
Problemet är, säger hon, att det idag inte finns någon branschpolicy om hur man ska agera vid försäljningsstopp.

? Men vi diskuterar nu hur vi ska hantera sådana här fall.

En förpackning Vioxx med 98 tabletter kostade cirka 1 000 kronor; det gjorde också Bextra innan försäljningsstoppet.