Nya anslag till tjänster för att forska om barncancer
Foto: Istock

Nya anslag till tjänster för att forska om barncancer

Tjugotre forskare får finansiering av Barncancerfonden. De delar på närmare 60 miljoner kronor.

4 apr 2024, kl 11:21
0

Barncancerfonden finansierar enligt ett nytt beslut 23 tjänster för forskning om barncancer de närmaste två till sex åren. Beslutet innebär att forskarna får dela på anslag på sammanlagt 59,8 kronor.

De nya forskartjänsterna är spridda över landet. De finns vid Karolinska institutet, Karolinska universitetssjukhuset, Uppsala universitet, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Lunds universitet, Göteborgs universitet respektive Umeå universitet.

Forskningsstöd som ger ringar på vattnet

I ett pressmeddelande skriver Barncancerfonden att finansiering av forskartjänster är en viktig del av organisationens stöd till forskning om barncancer. Andra stödformer är projektfinansiering och stöd till infrastrukturer som register och biobanker.

– Varje år söker över 100 forskare våra tjänster så vi vet att intresset är högt och att behovet är stort. Vi vet också att de som fått tjänster via Barncancerfonden ofta stannar inom barncancerområdet så stödet är viktigt både för att stötta duktiga forskare och för att bidra till kompetensutveckling inom hela fältet, säger Britt-Marie Frost, forskningschef på Barncancerfonden.

Arbete mot komplikationer röd tråd

De vanligaste formerna av cancer hos barn är olika leukemier och hjärntumörer. Detta avspeglar sig också i inriktningen bland forskarna som får de nya tjänsterna. Flera av dem fokuserar just på bättre behandling av leukemi eller hjärntumörer hos barn.

En annan forskningsfråga som flera av forskarna arbetar med är hur man ska kunna minska de ibland livslånga komplikationer som drabbar personer som behandlats för cancer som barn. I dag får 70 procent sådana komplikationer av varierande svårighetsgrad, vilket Läkemedelsvärlden tidigare har belyst.

– Att hitta sätt att använda ny teknik och ny kunskap för att kunna minska såväl under- som överbehandling är en tydlig röd tråd inom barncancerforskningen både internationellt och i Sverige. Mycket handlar om precisionsmedicin där vi nu utgår från cancerns egenskaper och det enskilda barnets genetik så att vi kan skräddarsy behandlingarna allt bättre, säger Britt-Marie Frost.