Ny typ av antikropp mot lymfom granskad av TLV
Foto: Istock

Ny typ av antikropp mot lymfom granskad av TLV

TLV presenterar en hälsoekonomisk bedömning av en ny antikroppsterapi mot cancern storcelligt b-cellslymfom.

4 dec 2024, kl 08:38
0

Annons

I fjol godkände EU läkemedlet Columvi (glofitamab) som är en helt ny typ av antikropp mot lymfom. Nu publicerar Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, sin hälsoekonomiska analys för att vägleda regionerna i deras beslut om att införa den nya terapin eller ej.

Glofitamab är en så kallad bispecifik antikropp som kan binda till två målproteiner. Den egenskapen hos bispecifika antikroppar kan på olika sätt göra dem till lovande nya cancerbehandlingar. Detta till exempel genom att de, som glofitamab, kan koppla ihop immunförsvarets t-celler med tumörceller och på så sätt underlätta för t-cellerna att bekämpa cancern.

Flera bispecifika antikroppar mot olika cancerformer är under utveckling eller har nyligen blivit godkända.

Ny antikropp mot lymfom för de svårast sjuka

Columvi är godkänt för behandling av vuxna patienter med diffust storcelligt b-cellslymfom. Denna form av blodcancer drabbar varje år omkring 600 personer i Sverige. De flesta är äldre, men personer i alla åldrar kan utveckla sjukdomen. Den utgår från de vita blodkropparna b-lymfocyter, som då omvandlas till tumörceller.

Med dagens behandlingar blir omkring 60 procent av patienterna botade. Men för dem som inte får hjälp av den första behandlingen, eller får återfall, är läget allvarligt.

Det är för denna grupp som Columvi är godkänt. De patienter som kan vara aktuella ska antingen inte ha svarat på standardbehandling eller ha fått återfall efter två eller fler tidigare behandlingar.

Jämför med två andra alternativ

Glofitamab kopplar samman de tumöromvandlade b-lymfocyterna med t-celler som då lättare kan döda dem. Patienten får behandlingen som infusion i högst tolv omgångar.

I sin hälsoekonomiska utvärdering har TLV jämfört läkemedlet med två andra behandlingar som i dag är standard för den patientgrupp som det gäller.

Den ena jämförelseterapin är antikroppen rituximab kombinerat med cytostatika. TLV bedömer att det finns data som tyder på att patienter som får Columvi lever längre än dem som får denna kombination med rituximab.

Kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår jämfört med kombinationsterapin blir mellan 400 000 och 700 000 kronor.

Hemligt avtal påverkar prisjämförelse

Den andra standardterapi som TLV jämför med är en kombination av två behandlingar som båda bygger på att antikroppar bär med sig cytostatika till tumörcellerna. Kombinationen kallas Pola-BR.

TLV bedömer att Columvi och Pola-BR är ungefär lika bra när det gäller överlevnad och sjukdomsfri överlevnad. Om man utgår från de officiella priserna på läkemedlen så är behandlingskostnaden för Columvi lägre än kostnaden för Pola-BR.

Men för ett av läkemedlen i Pola-BR-kombinationen finns ett hemligt avtal mellan företaget och regionerna som gör den verkliga kostnaden lägre än den officiella. “Den faktiska skillnaden i kostnader mellan behandlingarna är därför en annan än vad som anges i TLV:s kostnadsjämförelser”, skriver myndigheten något kryptiskt.

Ännu en ny antikropp mot lymfom

Nu är det upp till NT-rådet, regionernas gemensamma organ för nationellt införande av nya terapier, att utifrån TLV:s analys ge regionerna en rekommendation om att använda Columvi eller ej.

NT-rådet har även en annan ny bispecifik antikropp mot diffust storcelligt b-cellslymfom på sitt bord. Det är läkemedlet Tepkinly (epkoritamab) som TLV nyligen utvärderade. Tepkinly ges, till skillnad från infusionsläkemedlet Columvi, som injektioner.