Förra hösten godkände EU-kommissionen en ny terapi mot spridd prostatacancer. Det handlar, som Läkemedelsvärlden rapporterade, om det radioaktiva läkemedlet Pluvicto (lutetium (Lu-177) vipivotid tetraxetan) som är en helt ny typ av behandling mot avancerad prostatacancer.
Läkemedlet är dock inte godkänt för alla patienter med spridd prostatacancer utan enbart för dem vars cancerceller har ett visst protein på cellytan.
Pluvicto ges i form av injektioner eller infusion som tillägg till standardbehandling. Det är en så kallad radioligand, en kombination av ett radioaktivt ämne och ett annat ämne som söker upp och binder till cancercellerna. Där levererar läkemedlet radioaktiv strålning som dödar cancerceller.
Ny terapi mot spridd prostatacancer för dyr
Men nu avråder NT-rådet regionerna från att införa behandling med Pluvicto i svensk sjukvård. NT-rådet är regionernas gemensamma organ för nationellt införande av nya terapier.
Skälet för NT-rådets nej är att Pluvicto kostar för mycket i förhållande till den nytta det gör för patienterna.
Den slutsatsen baserar rådet på en hälsoekonomisk värdering som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har gjort. Enligt denna ger behandlingen i genomsnitt ytterligare fyra månader att leva för patienter med spridd prostatacancer.
Kostnaden per kvalitetsjusterat levnadsår blir då 3,4 miljoner kronor.
Sveriges vanligaste cancer
Prostatacancer är med omkring 10 000 nya fall per år Sveriges vanligaste cancerform. Tidigt i förloppet, innan cancern spridit sig utanför prostatakörteln, är sjukdomen botbar med kirurgi eller strålning.
Även om sjukdomen börjat bilda dottertumörer på andra ställen i kroppen, utvecklas prostatacancer ofta långsamt. Sjukdomen kan därför länge gå att hålla under kontroll med hjälp av hormonblockerande behandling och/eller cytostatika.
Men om cancern blir resistent mot sådan behandling och sprider sig trots den, är det få behandlingsalternativ som återstår. Enligt NT-rådet är medianöverlevnaden då tio månader.
Prostatacancer var, enligt statistik från Regionala cancercentrum, dödsorsak för 2 243 svenska män år 2020. Tre fjärdedelar var över 75 år.
Har förhandlat med företaget
I ett pressmeddelande kommenterar NT-rådets ordförande Gerd Lärfars det nya beslutet om Pluvicto. Hon förklarar att det inte har gått att få ned priset till en nivå som rådet hade kunnat acceptera.
– NT-rådet förstår att det finns ett stort behov av nya behandlingsalternativ för patienter med metastaserad prostatacancer. Vi har därför förhandlat med företaget, men tyvärr inte lyckats nå en överenskommelse för att kunna rekommendera behandlingen, säger hon.