Patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, som Crohns sjukdom och ulcerös kolit, får i dag ofta olika behandlingar som dämpar inflammation och trycker ned immunförsvaret. Men alla svarar inte på dessa läkemedel och nya terapier behövs därför.
En lockande tanke är att försöka få fram läkemedel som hjälper den skadade tarmslemhinnan att läkas genom att stimulera processer som återskapar vävnad. Men när man stimulerar de processerna finns en stor risk att samtidigt orsaka cancerutveckling.
Cancerceller kan då kapa kroppens läkningsprocess och börja växa okontrollerat.
Lovande mot inflammatorisk tarmsjukdom
Men nu har forskare vid Karolinska institutet hittat ett sätt att både hjälpa tarmarna att läka efter skador och att bromsa tumörtillväxt. Upptäckten kan leda till nya behandlingar både mot inflammatorisk tarmsjukdom och tarmcancer. Resultaten publiceras i tidskriften Nature.
– Problemet är att det har varit i princip omöjligt att främja läkning av tarmslemhinnan utan att riskera att orsaka cancertillväxt. Nu har vi identifierat en molekyl som kan hjälpa tarmarna att läka efter skador samtidigt som den hämmar tumörtillväxten vid tjock- och ändtarmscancer, säger studiens försteförfattare Srustidhar Das vid institutionen för medicin på Karolinska institutet i ett pressmeddelande.
Avancerade teknologier
Under sitt sökande efter nya behandlingar mot inflammatorisk tarmsjukdom upptäckte forskarna ett protein med precis de funktioner de önskade. Proteinet kallas lever-X-receptorn, LXR. Behandling som aktiverar LXR främjar läkning av tarmen samtidigt som försöken visade att den bromsar tumörtillväxten vid tjock- och ändtarmscancer.
– Upptäckten av båda dessa funktioner var verkligen häpnadsväckande. Nu behöver vi undersöka närmare hur LXR kontrollerar tumörbildningen, säger Eduardo J. Villablanca, docent vid Karolinska institutet och studiens sisteförfattare.
Forskningen har genomförts med avancerade teknologier som bland annat kartlägger arvsmassan hos kroppens tarmceller. Forskarna har också odlat och använt så kallade 3D-organoider. Dessa är små, tredimensionella cellstrukturer som efterliknar kroppens egna organ, men i miniatyrform.
Hoppas på dubbel nytta
Forskarna hoppas att upptäckten kommer att leda fram till nya behandlingar som kan hjälpa både mot inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, och mot biverkningarna av cancerterapier.
Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancersjukdomen i vårt land och drabbar varje år omkring 7 000 personer. Behandlingen består bland annat av strålbehandling och cellgifter som kan leda till kroniska tarmproblem.
– Därför har den här terapeutiska molekylen potential att behandla inte bara IBD-patienter utan även cancerpatienter för att förebygga kroniska tarmbesvär efter strålbehandling eller kemoterapi, säger Eduardo J. Villablanca.
Forskningen har fått ekonomiskt stöd från bland annat Vetenskapsrådet, Formas, Silicon Valley community foundation, Novo nordisk, Cancerfonden, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Åke Wibergs Stiftelse.