AAAS2017
Ny teknik kan scanna hjärnans mitt
Julie Brefczynski-Lewis visar sin modell av bärbar pet-kamera.

Ny teknik kan scanna hjärnans mitt

Världens enda bärbara pet-kamera för hjärnan, som dessutom kan scanna hjärnans mitt, visades upp på vetenskapskonferensens första dag.

16 feb 2017, kl 21:55
0

Det är en hjälmliknande sak som forskaren Julie Brefczynski-Lewis från universitetet i West Virginia glatt tar på sig gång på gång för att visa den intresserade publiken.

Den medtagna modellen visar sig vara just en vanlig hjälm, med tomma aluminiumburkar påsatta som en krans. Men den ser ut precis som den som visas på en kort film. På filmen är det en femårig flicka som har den riktiga hjälmen. Flickan har en medfödd skada på hjärnan som gör att hon inte kan kontrollera sina ben. Det är för patienter som hon, men även en rad andra stora patientgrupper, som människor som fått stroke eller traumatiska hjärnskador, som i framtiden kanske kan bli hjälpta med den nya pet-kameratekniken.

– Detektorernas placeringar runt om gör att vi kan avbilda mitten av hjärnan, vilket är svårt med dagens teknik, säger Julie Brefczynski-Lewis. Det blir till och med bäst signal i mitten. Vid till exempel traumaskador uppkommer ofta skador i hjärnans centrum, så det är mycket värdefullt.

Men den största nyheten med kamerahjälmen är dess bärbara funktion. För första gången kan hjärnan avbildas samtidigt som en person rör sig, går, talar och gestikulerar. Med vidare forskning på djur och människa hoppas Julie Brefczynski-Lewis, som själv är neurolog, att tekniken kan bidra till ökad kunskap om hur den mänskliga hjärnan fungerar.

– Kameran väger drygt 2,5 kilo, berättar Julie Brefczynski-Lewis. Men i dagsläget avbildas inte riktigt hela hjärnan. Den övre delen, som ligger ovanför kransen av detektorer, kommer inte med. Men det handlar bara om hur mycket finansiering forskarna har haft för att göra kameran fram tills nu, förklarar Julie Brefczynski-Lewis. En hjälm som kan avbilda hela hjärnan skulle väga ungefär 4,5 kg.

Pet-tekniken, som bygger på miniatyrversioner av dagens petkameror, går hand i hand med utvecklingen av skräddarsydda läkemedelsbehandlingar. Genom hjärnscanning skulle man kunna studera hur ett läkemedel verkar eller påverkar i hjärnan, för att kunna utvärdera och utforma en behandling med hjälp av den informationen, berättar Julie Brefczynski-Lewis.

– Nu ska vi låta andra forskare ”leka” med den här tekniken, för att ytterligare få fram vad som behöver utvecklas, säger hon.

Att ta fram en bärbar lösning för strömförsörjning ligger lite längre fram i tiden. Men redan inom några år tror Julie Brefczynski-Lewis ändå att den bärbara pet-kameran kan vara verklighet i sjukvården.

Pet står för positronemissionstomografi och är en avbildningsteknik som kan skapa tredimensionella bilder av inre organ genom att registrera isotopers strålning efter att ett radioaktivt spårämne injicerats i blodbanan.

Pet-kamera används bland annat vid tumörutredning och diagnosticering av Alzheimer. Pet-kamerorna som finns idag är så stora att patienten åker in i dem.