Ny teknik förändrar apoteken

Internet ger helt nya möjligheter till information och försäljning. Enligt en av talarna på Nordisk läkemedelskongress kommer dagens apotek inte att behövas i framtiden.

21 maj 2002, kl 12:42
0

På tisdagen ligger kongressens fokus på den digitala revolutionen och hur den påverkar information och distribution. Arrangörerna har valt att kalla den e-dagen, efter alla elektroniska innovationer som påverkar framtidens läkemedelsbransch. Per Manell på Pharma Forte AB är en av talarna.

? Jag tänkte skaka om farmacivärlden en aning. Utgångspunkten för mig är att den nya tekniken förändrar förutsättningarna för hela läkemedelsförsörjningen.

Enligt Per Manell kan apoteken ersättas av modern teknik. Som han ser det är poängen med dagens apotek att kunden kan få information vid köpet. Om internet och annan teknik kan erbjuda bättre information saknas argument för de kostsamma apoteken.

? Det finns kanske ett psykologiskt behov av apotek, men då kan man fråga sig hur mycket det får kosta.

Med modern teknik och samordning skulle informationen till kunderna kunna bli mycket bättre. Samlad kompetens kan finnas tillgänglig på något callcenter eller liknande. På så sätt kan kunderna få mer raka besked än i dag om läkemedelsanvändning, enligt Per Manell. Den information som man inte hämtar via internet eller telefon skulle i stället finnas på vårdcentralerna, där farmacevterna borde vara mycket mer integrerade i arbetet.

? Farmacevter borde vara på vårdcentralerna i stället för på apotek, och hjälpa sjuksköterskor med den kunskap de inte har, om själva läkemedlen.

Per Manell tycker att farmacevter i dag lägger alldeles för mycket tid på att plocka fram varor och svara på folks frågor om högkostnadsskydd, uppgifter som det knappast krävs akademiskt utbildad personal för. De receptfria preparaten skulle kunna säljas i vanliga livsmedelsbutiker.

Skånskt försök

I Skåne har en del av Per Manells visioner förverkligats. Receptfria läkemedel kan sedan några veckor tillbaka beställas via internet för hemkörning. Farmacevtisk expertis finns tillgänglig via telefon och internet.

? Det är viktigt att den farmacevtiska kompetensen används på ett bra sätt. Utgångspunkten är att vi ska ha farmacevter där det behövs, säger Tony Rydberg, som är ansvarig för satsningen och talar på kongressen.

Däremot tror Tony Rydberg inte att den nya tekniken helt kommer förändra detaljhandeln.

? Jag tror att den kommer att bli ett komplement till de lokala apoteken, den ska inte ersätta dem.

Det kommer att ta ett tag innan resten av landet får prova att beställa läkemedel. Först ska systemet testas ordentligt i Skåne. Även om det just nu bara säljs receptfria preparat på nätet så är målet i framtiden att kunna erbjuda allt ett vanligt apotek kan ge. Det ställer förstås stora krav på säkerhet och kvalitet, som man nu jobbar för fullt på Apoteket för att kunna uppfylla.

Lyckade kurser via nätet

Birgitta Karpesjö på Läkemedelsakademin ska tala om e-learning, alltså om distanskurser via internet eller videokonferenser och studier med datorstöd. Läkemedelsakademin har jobbat systematiskt med bland annat problembaserad inlärning, där kursdeltagarna arbetar i grupp för att lösa ett givet problem. Grupparbete kan tyckas olämpligt för distanskurser, men resultatet har varit gott.

? Det som folk tyckte var positivt var just formen. Att det hela tar lite längre tid gör att man tänker efter själv innan man ställer en fråga, man försöker själv, säger Birgitta Karpesjö.

? De som har gått kurserna vill gärna gå fler. Inlärningspotentialen upplevs som stor.

Att datorvanan kan skilja sig mycket mellan deltagarna har inte varit något problem. Birgitta Karpesjö vet ingen som hoppat av en kurs för att det varit för komplicerat med e-learning.

? Vi har haft en spännvidd från 20 till 60 år. De som är äldre har ju ändå anmält sig själva, och när de väl har sett att inget kan gå sönder och att det är lätt att använda systemet så har de nästan varit mest aktiva.

I framtiden tror Birgitta Karpesjö att e-learning kommer att vara vanligt för farmacevter.

? Men då måste Apoteket se till att det finns fler datorer på apoteken än idag. Nu finns det definitivt inte datorer till alla anställda.

? Det kan inte helt ersätta vanlig undervisning. Man ska använda e-learning när det passar bäst och traditionell undervisning när det passar bäst. För många kurser kan en kombination vara bra.

Videokonferenser har däremot inte gett lika lovande resultat. Kostnaden ökar kvadratiskt med antalet platser som ska kopplas ihop.

? Man får en bra sammanhållning mellan dem som är på samma plats, men inte i kursen som helhet. Då tror jag mer på datorkommunikation kombinerat med fysiska möten, eller på att man lägger ut föreläsningar på nätet.

Bioteknik konkurrerar

Samtidigt med den digitala tekniken hålls föredrag om ny bioteknik och genteknik. Per Nydert ska prata om vad genterapi kommer att innebära för apoteksfarmacevter. Genterapin ligger ännu i sin linda och det kommer att dröja några år innan det är någon vanlig behandling. Men Per Nydert vill ta ner det omtalade forskningsområdet på jorden.

? Tanken är att det är läkemedelsterapi, det är inte konstigare än så. Enligt FDA är genterapi att betrakta som ett biologiskt läkemedel.

Samtidigt skiljer sig mycket från vad farmacevter är vana vid från traditionella läkemedel.

? Det finns många intressanta aspekter. Vad gäller farmakokinetik är det lever och njure man tänker på vanligtvis. Inom genterapin finns nya barriärer i de celler som behandlas.

I Sverige pågår bland annat in vitroförsök med genterapi mot cystisk fibros. Celler ska tillföras en gen som kodar för den jonkanal som inte fungerar vid sjukdomen. Men det är lång väg till en färdig terapi och det finns klara säkerhetsrisker.

? Det är viktigt att man inte får någon immunologisk reaktion på de vektorer man använder. Innan man kommer dit måste man också visa att det här har tillräcklig effekt, säger Per Nydert.