Styrelsen för OAB som är moderbolag till Apoteket AB har utsett en ny styrelse till Apoteket AB. Ordförande blir för Apotekets styrelse blir Christian W Jansson, sedan 2002 vd för Kappahl. Han ser sitt uppdrag som en svår och stimulerande utmaning.
– Vår uppgift blir att hjälpa ett av Sveriges bästa varumärken i den här omgörningen. Vi ska stötta bolaget i processen som innebär att avyttra verksamhet samtidigt som det ska vårda sin ställning, säger Christian W Jansson.
Den förra styrelsen upplevde att de krav som lades på bolaget inte var förenligt med att driva det framåt, hur ser du på det?
-Vi har inga synpunkter på vad den förra styrelsen tyckte utan arbetar utifrån de direktiv som finns från ägarna.
Övriga ledamöter i den nya styrelsen är Lars Johan Jarnheimer, förbundsstyrelseordförande Barnens rätt i samhället, BRIS och tidigare vd för Tele2, Kristina Schauman CFO för bland annat Carnegie och OMX, Gert Karnberger vice styrelseordförande för Systembolaget och tidigare varit vd för Clas Ohlson och Elisabeth Wenzlaff senior vice president och chefsjurist vid Volvo personvagnar.
Ingen av medlemmarna i styrelsen har läkemedelsbakgrund, men det är inte ett problem enligt den nye ordföranden.
– Jag förutsätter att bolaget kan läkemedels- och apoteksfrågorna.
Vad står överst på agendan?
– Det blir ett telefonmöte inom kort för att försöka synka almanackorna och få till en träff. Jag gissar att det blir inom ett par veckor, säger Christian W Jansson.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Förödande för den farmacevtiska proffesionen att det inte finns någon branskunskap inom styrelsen. Att driva apotek är inte samma sak som att sälja kläder, aktier, teletjänster bilar eller sprit. Kunskap om hur hälso- och sjukvården fungerar saknas också.
Det är likaså inte problemfritt att värdet av farmaceutisk kompetens urvattnats på alla plan, liksom förutsättningarna att skapa ett gott professionellt samspel med allmänheten. Blir apotekspersonal kallade något annat än expediter får de vara glada. Det är ingen konstighet att Apoteket AB:s ledning inte utgörs av farmaceutiskt utbildad personal. Att styrelsen består av styrelseproffs är förståeligt. Men det är betecknande att det uppbenbart inte finns något styrelseproffs med farmaceutisk eller vårdrelaterad yrkestillhörighet som skulle kunna ha rekryterats.
Både Apotekarens och Johans inlägg har bra poänger. Hur ska styrelsen kunna förhålla sig arbetarnas kunskaper och framtida uppgifter när de inte har en aning om vad folket på golvet gör eller kan göra.
Apoteket ABs sammanslagning av apotekare och receptarie till det (olagliga) gemensamma “farmaceut” har inte bidragit till någonting annat än en marginell höjning av receptariens status och kunskap på bekostnad av en rejäl sänkning av apotekarens.