NY STUDIE:
Precisionsbehandling ökar överlevnad vid barncancer
Foto: Sofia Sabel

Precisionsbehandling ökar överlevnad vid barncancer

Målriktad behandling som vägleds av heltäckande genanalys ökar svårt cancersjuka barns överlevnad.

20 jun 2024, kl 07:00
0

Britt-Marie Frost Foto Maria Tegin/Barncancerfonden

Britt-Marie Frost
Foto Maria Tegin/Barncancerfonden

Forskare i Australien visar i en ny studie att precisionsbehandling som vägleds av heltäckande genanalys ökar svårt cancersjuka barns chanser att överleva. Studien är publicerad i Nature medicine.

Tidigare forskning har visat att precisionsdiagnostik i form av heltäckande genanalys, så kallad helgenomsekvensering, gör att man kan individanpassa behandling av barncancer bättre.

Den nu aktuella studien är, enligt ett pressmeddelande från Barncancerfonden, den första som också visar att denna precisionsbehandling kan öka överlevnaden. Att barn med svåra former av cancer kan leva längre utan återfall tack vare genanalys och påföljande skräddarsydd behandling.

Precisionsbehandling blir rutinsjukvård

I Sverige började diagnostik med helgenomsekvensering vid barncancer införas 2021. Det var ett pilotprojekt. Målet var att göra heltäckande genanalys till standard för alla barn med cancer.

Länge finansierade bidrag från Barncancerfonden och projektmedel från socialdepartementet satsningen. Men i år har, som Läkemedelsvärlden rapporterat, regionerna börjat ta över det ekonomiska ansvaret och precisionsdiagnostiken blir en del av rutinsjukvården.

Precisionsbehandling ökar överlevnad

Studien från Australien ger nu stöd för att detta är rätt väg att gå. I studien deltog 384 barn med vad forskarna beskriver som högriskcancer. Det handlar om sjukdomar där bara en knapp tredjedel av patienterna brukar bli botade.

Av dessa barn var det 110 som både blev undersökta med helgenomsekvensering och fick en behandling som läkarna valde utifrån resultaten av genanalysen. Man kunde alltså välja målriktade läkemedel mot just de genförändringar som orsakade barnets cancer.

Forskarna såg att 36 procent av dem som fick precisionsbehandling svarade på behandlingen. Denna behandling ökade också andelen barn som överlevde i minst två år utan återfall.

I gruppen som fick precisionsbehandling var det 26 procent som efter två år levde och inte hade blivit sämre. Bland de barn som fick standardbehandling var motsvarande siffra 12 procent.

Hoppas komma ikapp vuxensidan

I Australien har utvalda barn med aggressiv sjukdom fått helgenomsekvensering sedan 2017. Sverige har alltså inte lika lång erfarenhet, men aktuella analyser visar att minst sju procent av barncancerpatienterna här får sin behandling ändrad utifrån tumörens genetiska profil.

– Som försiktig forskare skulle jag säga att detta är lovande men att större och längre uppföljningsstudier behövs. Jag är stolt över att vi, på Barncancerfonden liksom Sveriges regering varit med och finansierat projektet som innebär att alla cancerdrabbade barn i Sverige får tillgång till precisionsdiagnostik, säger Britt-Marie Frost, forskningschef på Barncancerfonden, i pressmeddelandet.

Hon framhåller samtidigt att det är en lång bit kvar innan man kan ersätta alla nuvarande behandlingar med precisionsbehandling.

– Dock är målstyrd behandling som kan slå mot identifierade genmutationer ett av de viktiga forskningsområdena just nu. Vi hoppas att behandling av barn kan komma i kapp vuxensidan där det idag finns betydligt fler godkända läkemedel och öppna prövningar.