Hackerattacken gav mångmiljonnota

Hackerattacken gav mångmiljonnota

Stoppet i periodens-vara-systemet pågick i en månad och kostade 110 miljoner kronor.

30 okt 2024, kl 10:16
0

Hackerattacken mot IT-företaget Tietoevry i januari i år drabbade flera svenska myndigheter. Bland dem var, som Läkemedelsvärlden rapporterat, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Hackerattacken slog där ut flera delar av verksamheten, bland annat periodens-vara-systemet. Det är inom detta system som apoteken erbjuder receptkunder att byta det förskrivna läkemedlet till det billigaste, likvärdiga alternativet.

Nu publicerar TLV en rapport om IT-attackens konsekvenser för periodens-vara-systemet. Rapporten visar att bara en månads stopp för systemet ledde till stora kostnadsökningar och även praktiska problem för apotek och distributörer.

Hackerattacken slog ut system

På grund av IT-störningarna kunde TLV inte som vanligt skapa en periodens-vara-lista i mars månad i år. Det är denna lista som normalt styr försäljningen av receptläkemedel till produkter med de lägsta priserna inom respektive grupp av likvärdiga läkemedel.

TLV löste situationen genom att bestämma att apoteken under mars fick expediera alla läkemedel som finns med i systemet som att de var periodens vara den månaden. Detta ledde till att försäljningen fördelades jämnare mellan konkurrerande läkemedel och att dyrare produkter tog en större del av kakan än andra månader.

TLV beräknar i rapporten att hackerattacken därigenom skapade extra kostnader på 110 miljoner kronor. Av dessa belastade 68 miljoner kronor läkemedelsförmånerna, medan patienterna betalade 42 miljoner kronor.

Obesvarade frågor

I vanliga fall utövar TLV tillsyn över att apoteken följer reglerna i periodens-vara-systemet och erbjuder utbyte till det läkemedel som är månadens vara. Som ett led i krishanteringen efter hackerattacken avstod myndigheten i mars från sådan tillsyn över apotekens agerande.

Rapportförfattarna framhåller att de inte har analyserat apotekens agerande under den månaden närmare. Det går därför inte att svara på frågor om vilka faktorer som främst drev fram kostnadsökningen. Sådana obesvarade frågor är:

Sålde apoteken dyrare läkemedel för att störningarna gjorde att de hade begränsad information om olika läkemedels tillgänglighet? Valde de att expediera dyrare produkter för att öka sin lönsamhet? Passade de på att sälja ut lager av mer svårsålda produkter?

Större risker vid längre störning

En tydlig slutsats är, enligt myndigheten, i vart fall att konsekvenserna av störningarna visar hur betydelsefullt periodens-vara-systemet är.

– Periodens-vara-systemet är viktigt för en välfungerande och kostnadseffektiv läkemedelsmarknad. Vår analys visar att it-attacken inte bara fick stora ekonomiska konsekvenser för TLV som myndighet, utan även för läkemedelsförmånerna, patienterna och aktörerna inom läkemedelsområdet, säger Agneta Karlsson, generaldirektör på TLV, i ett pressmeddelande.

TLV bedömer också att en långvarigare störning skulle kunna få allvarligare konsekvenser, inte bara för kostnaderna utan även för tillgängligheten till läkemedel.