Ny rapport ger bild av TBE-ökningen
Foto: Istock

Ny rapport ger bild av TBE-ökningen

I fjol rapporterades TBE-smitta från elva kommuner som inte haft några fall tidigare. Det totala antalet fall var det näst högsta någonsin.

30 maj 2023, kl 08:56
0

TBE-ökningen ledde 2022 till det näst högsta antalet fall någonsin. Under fjolåret rapporterades 467 fall av TBE, Tick borne encephalitis eller fästingburen hjärnhinneinflammation. Det var visserligen färre än året innan då antalet fall var 533, men fortfarande en mycket hög siffra.

Det framhåller Folkhälsomyndigheten i sin årsrapport om TBE 2022 som nu är klar.

TBE-ökningen har pågått länge

Den månad då flest rapporter om TBE-fall kom in var augusti, och majoriteten blev smittade i Sverige.

Enligt Folkhälsomyndigheten beror det stora antalet fall i fjol troligen bland annat på att det var många smågnagare 2021 vilket gynnar fästingarna. Dessutom gjorde väderleken 2022 att många människor gärna var ute i skog och mark och kunde träffa på fästingar.

Incidensen (antalet fall per 100 000 invånare) av TBE i Sverige har ökat med i genomsnitt fem procent per år sedan 2005 och den utvecklingen ser ut att fortsätta.

TBE-området växer

En annan tydlig trend är att TBE förekommer i ett allt större geografiskt område i Sverige. I årsrapporten presenterar Folkhälsomyndigheten en karta över kommuner med hög risk att bli TBE-smittad. Myndighetens definition av förhöjd TBE-förekomst är fler än 1 fall per 100 000 invånare under en femårsperiod.

Området med hög TBE-risk täcker i dag stora delar av Götaland och Svealand. Under fjolåret rapporterades också TBE-smitta från elva kommuner som tidigare inte haft några fall alls.

Utreder vaccinrekommendationer

Som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat utreder Folkhälsomyndigheten för närvarande om den ska rekommendera TBE-vaccination för vissa grupper. I utredningen ingår också att se vilka vaccinationsscheman som då bör gälla. Myndigheten räknar med att få detta jobb klart under 2023.

En kartläggning som Läkemedelsvärlden nyligen gjorde visar att det fortfarande är stor skillnad mellan olika regioner när det gäller att subventionera TBE-vaccin eller ej. Folkhälsomyndighetens slutsatser väntas få betydelse för beslut om eventuella subventioner i många regioner.