Ny prismodell för patentmedel möjlig

Priset på läkemedel med patent kvar som funnits länge på marknaden kan pressas enligt utredaren Sofia Wallström.

5 sep 2012, kl 12:08
0

Det var inte många konkreta förslag som statens utredare Sofia Wallström kunde presentera vid sin statusuppdatering på Apoteksmässan. Läkemedel- och apoteksutredningen ska vara färdig den 1 november och enligt Sofia Wallström kommer det att arbetas på in i det sista med detaljerna.

En av de frågor som hamnat i fokus sista tiden är hur den så kallade 24-timmarsregeln efterlevs och hur bra apoteken är på att tilllhandahålla läkemedel. Enligt Sofia Wallström finns tydliga signaler från apotekskunder och patientorganisationer om att tillgängligheten har försämrats i och med omregleringen.
– Men tillgängliga data tyder på att tillgängligheten är i princip oförändrad.

Enligt henne har 24-timmarsregeln fått en ökad uppmärksamhet i och med omregleringen och det är en av förklaringarna till att konsumenterna upplever en sämre service. 
– Här finns det mycket att göra i form av kommunikation och service från apoteken, men vi måste underbygga med fakta och ta redan på vad som ligger bakom att kunderna upplever att de får sina läkemedel. Handlar det om generiskt utbyte, om att preparatet inte finns i Sverige eller ett distributionsproblem?

En stor del av utredningen handlar om prissättningen på läkemedel.  Här konstaterar utredaren att Sverige ligger prismässigt bra till vad gäller läkemedel med generisk, vi har bland de lägsta priserna i Europa. För nya orginalläkemedel utan generisk konkurrens ligger de svenska priserna i nivå med övriga Europas men när det kommer till läkemedel som funnits ett tag på marknaden ser det sämre ut, något som utredningen vill ändra på. Som exempel nämnde hon att den värdebaserade prissättningen som används i Sverige kan komma att utvecklas och nämnde internationella prisjämförelser som ett alternativ.

Sofia Wallström sade också att det jobbas på flera förslag om hur utbytessystemet kan bli bättre, utan att precisera närmare vilka. Hon konstaterar också att det finns skillnader mellan läkemedelsinköp i olika landsting och i utredningen kommer också att läggas förslag om hur landstingen kan utveckla sina inköp och beslut om vilka läkemedel som används. Detta är beroende av om statsbidraget är generellt eller specialdestinerat och utredningen kommer att lägga förslag för båda scenarior. I utredningen kommer det också finnas förslag på att det ska satsas stimulansmedel till innovation och kliniska prövningar, vilket bland annat innefattar bättre samarbete mellan sjukvården och industrin.