Annons
Ny plan för nationell läkemedelsstrategi

Ny plan för nationell läkemedelsstrategi

Fokus på djurläkemedel, vaccinationer och att lösa kommunikationsstrul är några nyheter i årets handlingsplan för nationell läkemedelsstrategi.

27 mar 2025, kl 12:30
0

Annons

Fokus på djurläkemedel, vaccinationer och bättre kommunikation mellan apotekens farmaceuter och de förskrivande läkarna i sjukvården.

Det är några av nyheterna när det gäller prioriterade områden i årets handlingsplan för nationell läkemedelsstrategi.

Nationell läkemedelsstrategi för 2025

Sverige har haft nationella läkemedelsstrategier sedan 2011.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat är bredden stor i den nationella läkemedelsstrategin som regeringen beslutat om för 2024-2026.

Nu publicerar Läkemedelsverket handlingsplanen för nationell läkemedelsstrategi 2025.

Strategin har tre fokusområden. Dessa är: Tillgänglighet till nya och gamla läkemedel, Läkemedelsbehandling och läkemedelshantering samt Utveckling av nya läkemedel och kliniska prövningar.

Utgångspunkterna är patientsäkerhet, hållbarhet och samverkan.

Avbrott under pandemin

Läkemedelsverkets centrum för bättre läkemedelsanvändning samordnar arbetet med nationell läkemedelsstrategi. Deltar gör 20 myndigheter och organisationer. Under pandemin gjorde arbetet med strategin uppehåll några år.

– Eftersom pandemin kom låg arbetet med strategin lågt. Därför blev förra året mycket av ett uppstartsår, med omvärldsanalys av de behov och utmaningar som finns. Först efter det har vi kunnat arbeta med prioriteringar och aktivitetsförslag. Så det som kommer nu är en handlingsplan, berättar Eva Flock, kanslichef vid Centrum för bättre läkemedelsanvändning.

Djurläkemedel i nationell läkemedelsstrategi

Handlingsplanen för nationell läkemedelsstrategi 2025 innehåller elva så kallade aktiviteter. Jämfört med tidigare år lyfts flera nya frågor.

För första gången ingår djurläkemedel som ett prioriterat område. Läkemedelsverket får nu i uppdrag att ta fram bättre statistik över rest- och bristsituationer för veterinärmedicinska läkemedel.

Det påverkar många olika typer av djurläkemedel, exempelvis antibiotika, mediciner mot parasiter, vacciner samt vissa smärtläkemedel.

Något som också nämns i den nya handlingsplanen är att utveckla alternativ när det gäller antibiotika för djur.

Säkrare livsmedelsförsörjning

Målet är att ge bättre underlag för åtgärder inom både djur- och folkhälsa. Satsningen är också kopplad till målet att minska sårbarheten i livsmedelskedjan.

– Läkemedelsverket har tidigare inte publicerat lika detaljerad information om djurläkemedel som om humanläkemedel. Det är viktigt att få med djurläkemedel, säger Eva Flock.

Bättre kontakt mellan apotek och vård

Patienter som får sina läkemedel dosdispenserade, samlade i påsar för att ta särskilda tider på dygnet, lyfts också fram som en särskilt sårbar grupp. Centrum för bättre läkemedelsanvändning får i uppdrag att samla aktörer för att säkra att de får sina mediciner vid störningar i läkemedelsförsörjningen.

Ett annat fokusområde är keffektivare ontaktvägar mellan vård och apotek, som Läkemedelsvärlden rapporterar om i en separat artikel.

I dag saknas snabba kommunikationsvägar för hur farmaceuter ska kunna nå förskrivare vid frågor om recept.

Nytt om vacciner

Ett nationellt helhetsgrepp om vacciner är också ny aktivitet.

Den syftar till att skapa en samordnad och jämlik process för att införa nya vacciner i vården. Nya vaccin ska nå rätt patienter snabbt och effektivt, oavsett var i landet patienten bor.

– Vi tror att vi kommer att få fler vacciner i framtiden. Därför är det viktigt att vi har en ordnad process för att få en mer jämlik introduktion av vacciner, säger Eva Flock.

TBE-vaccination är ett exempel där regionerna gör olika när det gäller subventioner.

Kunskap om att avsluta behandling

En annan nyhet är ett nationellt digitalt kunskapsstöd för hur läkemedel ska sättas ut på ett säkert sätt. 

Under året kommer vi det att undersökas vilken information som förskrivare skulle vilja ha.

Det skulle exempelvis kunna handla om hur man trappar ner behandling med antidepressiva läkemedel, berättar Eva Flock och fortsätter:

– Man skulle också kunna titta närmare på äldre och användning av läkemedel. Behöver man alla läkemedel i slutet av livet? Hur länge ska exempelvis en behandling för att sänka blodfetterna, som är en förebyggande behandling, pågå?

Fler kliniska prövningar i Sverige

Handlingsplanen innehåller även satsningar på utveckling och tillgång till nya läkemedel.

En aktivitet fokuserar på så kallade early access-program, sådana innebär som att patienter med särskilda behov kan få läkemedel innan de har fått godkännande.

Exempel finns från andra länder som Sverige skulle kunna inspireras av.

Förenkla kliniska studier

En annan syftar till att förenkla de svenska reglerna för kliniska prövningar, där Sverige enligt branschen tappat mark på grund av nationella särkrav.

– Alla elva aktiviteter är viktiga på sitt sätt. Om mycket av förra året var ett uppstartsår så handlar det nu om att via aktiviteterna kartlägga och se vilka förslag vi kan ta framåt, säger Eva Flock.

Nationella läkemedelsstrategi 2025 - 11 satsningar

1. Statistik för djurläkemedel. Statistiken över rest- och bristsituationer för veterinärläkemedel behöver förbättras för en bättre beredskap.

2. Kontinuitet när det gäller dostjänst. Se till så att patienter med dosdispenserade läkemedel, mediciner som är förpackade i färdiga påsar, får sin behandling även vid försörjningsstörningar.

3. Införande av vacciner. Utveckla en samordnad nationell process för jämlikt och effektivt införande av nya vacciner.

4. Läkemedelskompetens i kommunal vård. Stärka kunskapen om läkemedel hos personal i kommunal hälso- och sjukvård.

5. Utsättning av läkemedel. Ta fram ett nationellt digitalt kunskapsstöd för att fasa ut läkemedelsbehandling på ett säkert sätt.

6. Kontaktvägar mellan apotek och sjukvård. Utveckla säkra och strukturerade rutiner för kommunikation mellan farmaceuter och förskrivare.

7. Tillgång till läkemedel som ännu inte godkänts. Möjligheten att ge patienter tidig tillgång till läkemedel som kommit långt i utvecklingen men ännu inte godkänts. I andra länder finns det olika typer av så kallade early access-program. I Sverige kan det bara göras lagligt via så kallad licensförskrivning. Men då saknas krav på och möjlighet till uppföljning.

8. Förenkla för läkemedelsföretag att göra kliniska läkemedelsprövningar i Sverige. Identifiera och ta bort svenska särkrav som försvårar detta.

9. Utvärdera antibiotikainsatser. Skapa en nationell process för att följa upp åtgärder som säkrar hållbar antibiotikaförsörjning.

10. Elektroniska bipacksedlar Öka användningen av digitala bipacksedlar och samnordiska förpackningar för att minska läkemedelsbrist.

11. Kartlägga processen när det gäller läkemedelsanvändningen i Sverige. Läkemedelsverket får huvudansvaret för att ta fram en översiktlig processkarta över hur läkemedel används och hanteras i Sverige – från förskrivning till användning.

Källa: Handlingsplan 2025 Nationell läkemedelsstrategi

Många samarbetar för nationell läkemedelsstrategi

Läkemedelsverkets Centrum för bättre läkemedelsanvändning ansvarar för att följa upp och samordna arbetet med Nationell läkemedelsstrategi.

Det görs tillsammans med 20 myndigheter och organisationer.

Dessa är: Apotekarsocieteten, E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg, Läkemedelsindustriföreningen, Läkemedelsverket, Länsstyrelserna, Patient- och anhörigrepresentant, Regionerna genom LOK – nätverket för Sveriges
läkemedelskommittéer, Socialstyrelsen, Statens beredning för medicinsk och social
utvärdering, Statens jordbruksverk, Statens veterinärmedicinska anstalt, Svenska läkaresällskapet, Sveriges apoteksförening, Sveriges farmaceuter, Sveriges kommuner och regioner, Sveriges läkarförbund, Tandvårds och läkemedelsförmånsverket och Vårdförbundet.

Previous article USA-ja till antibiotikum mot vanliga urinvägsinfektioner
Nästa artikel Bygger ny databas om infektioner