Ny möjlighet att ge läkemedel via huden

Forskare vid Karolinska Institutet har lyckats beskriva hur hudens yttersta lager, hornlagret, fungerar på molekylnivån. Det kan öka förståelsen för många hudsjukdomar, samt ökar möjligheten att också administrera fler läkemedel via huden.

26 apr 2012, kl 11:04
0

Forskarna vid KI har lyckats strukturbestämma hudens yttersta barriärskikt på molekylnivå.

? Man kan säga att vi har lyckats lösa hudens gåta, något som kan ha stor betydelse för dermatologin, säger Lars Norlén, docent vid enheten för dermatologi och venereologi vid Karolinska Institutet och den som lett forskargruppen, i ett pressmeddelande.

Lars Norléns forskargrupp använde sig av ett helt nytt tillvägagångssätt, där de bland annat blixtnedfryst små hudbitar som sedan studerats med ett nedfryst elektronmikroskop.

? Det här kan bli ett genombrott för dermatologin. Vår forskargrupp har ägnat 20 år åt att lösa hudbarriärens gåta. Nu har vi möjlighet att konstruera datorsimuleringar där vi kan pröva oss fram för att ta reda på vilka substanser som behöver tillsättas olika läkemedel för att öppna upp huden. Förhoppningen är att vi på sikt ska kunna administrera vanliga läkemedel som insulin och antibiotika genom huden, säger Lars Norlén.

Studien publiceras online idag i tidskriften Journal of Investigative Dermatology. Se länk nedan.