Ny metod kan ge bättre vård vid urinblåsecancer

Ny metod kan ge bättre vård vid urinblåsecancer

En ny undersökningsmetod för patienter med urinblåsecancer kan leda till en bättre behandling.

15 sep 2020, kl 07:00
0

En ny undersökningsmetod där man kombinerar PET-kamera med datortomografi gör att man kan bedöma allvarlighetsgrad och prognos för patienter med urinblåsecancer på ett säkrare sätt än med den vanliga undersökningsmetoden. Det visar en ny avhandling från Lunds universitet. Den nya metoden kan leda till bättre behandlingsbeslut.

Petter Kollberg, doktorand vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Helsingborg, har i sin avhandling studerat utredningar och bedömningar av patienter med muskelinvasiv blåscancer, det vill säga när cancern har vuxit in i urinblåsans muskulatur. Denna typ av cancer har ofta ett hastigt förlopp och sprids tidigt till lymfknutor. Drabbade personer har ofta en dålig prognos.

Överlevnaden har inte förbättrats de senaste 30 åren och enligt Petter Kollberg finns det stora kunskapsluckor på området.

– Relativt lite forskning är gjord på denna patientgrupp, och vi saknar etablerad standardbehandling för vissa typer av muskelinvasiv blåscancer, säger han i ett pressmeddelande.

Mäter sockeromsättning i vävnad

Muskelinvasiv blåscancer kan behandlas med operation, strålning och cellgifter i olika kombinationer. Den vanligaste behandlingen för en nyupptäckt tumör är en förbehandling med cellgifter och sedan ett större ingrepp där man tar bort urinblåsan, så kallad cystektomi.

I uppemot hälften de fall som är aktuella för cystektomi kan man räkna med att sjukdomen också har spritts till närliggande lymfknutor, enligt avhandlingen. Detta upptäcks ibland vid en datortomografiundersökning eftersom tumörangripna lymfknutor är förstorade. Denna undersökningsmetod förmår dock inte att se när små mängder cancerceller finns i en lymfknuta. Men Petter Kollbergs forskning visar alltså att ett sätt att upptäcka även dessa fall är att komplettera undersökningen med en så kallad positron-emissionstomografi, (PET). Den mäter sockeromsättningen i vävnad, som är förhöjd i cancervävnad, och gör att man bättre kan upptäcka en aggressiv spridning av cancern.

I en delstudie ingick 103 patienter med muskelinvasiv blåscancer. De undersöktes först med standardmetoden och sedan med den nya metoden.  Hos drygt en fjärdedel gav den nya metoden fynd som förändrade behandlingen. Tolv procent hade spridning till lymfknutor som syntes med den kombinerade undersökningsmetoden, men inte med en vanlig datortomografi.

– Med de nya undersökningarna kunde vi i våra patientnära studier bättre se hur urinblåsecancern spritt sig. Därmed slipper patienten i vissa fall genomgå en stor operation som ändå inte kan bota sjukdomen. I stället kan vi tidigare i sjukdomsförloppet påbörja bromsande behandlingar som ger ökad respons och förbättrar överlevnad. I andra fall där bot ändå är möjlig kan vi trappa upp behandlingen och rädda fler till livet, säger Petter Kollberg i pressmeddelandet.

Kan förbättra vården vid urinblåsecancer

Inför ett beslut om behandling vill sjukvården ha så mycket information som möjligt om tumören för att anpassa behandlingen. Resultaten i avhandlingen kan till viss del omsättas direkt för att förbättra sjukvården för patienter med urinblåsecancer, menar Petter Kollberg.

– Med förbättrade diagnostiska metoder kunde vi mer träffsäkert bedöma sjukdomens allvarlighetsgrad och prognos, och sedan göra ett bättre behandlingsval. Sammantaget har vi gjort viktiga upptäckter som kan förbättra cancervården, och vi tror att våra resultat kan ligga till grund för större studier i framtiden som kan vara avgörande för att förändra och förbättra behandlingsrekommendationerna, säger han.