HER2-positiv bröstcancer är en aggressiv bröstcancer som kräver särskild behandling. Om sjukdomen upptäcks i ett tidigt stadium är prognosen ofta mycket god.
Det beror bland annat på att behandling med antikroppar mot HER2 har ökat överlevnaden markant.
PET hittar aggressiv bröstcancer
HER2 står för human epidermal growth factor receptor 2. Cancerceller som har mycket av detta protein på sin yta delar sig oftare och tumören växer därför snabbare.
I dag använder läkarna vanligtvis vävnadsprover från tumören för att upptäcka om cancern är HER2-positiv. Vävnadsprovet undersöks bland annat i mikroskop.
Men forskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet har hittat en snabbare och säkrare metod än det traditionella vävnadsprovet. I en ny studie visar de att undersökning med så kallad PET-kamera (PET=positronemissionstomografi) är bättre för att hitta denna form av aggressiv bröstcancer.
Studien är publicerad i The journal of nuclear medicine.
Tar hjälp av radioaktiva molekyler
Den nya metoden går ut på att patienten får en liten dos små proteiner, så kallade affibodymolekyler, som är laddade med radioaktiva ämnen. Därefter undersöker man patienten med en PET-kamera som fångar upp radioaktiviteten.
I studien ingick 40 patienter. Forskarna jämförde diagnostik med vävnadsprov respektive PET-kamera.
Hoppas blir rutin
Det visade sig att den nya metoden var bättre på att förutsäga vilka patienter som hade nytta av särskild behandling mot HER2-proteinet.
– Metoden är snabbare och ger mer träffsäker diagnostik av aggressiv HER2-positiv bröstcancer, säger överläkaren och forskaren Henrik Lindman i ett pressmeddelande.
Han hoppas att PET-kamera för diagnostik av den aggressiva bröstcancerformen snart ska bli rutin inom vården.
– Den nya metoden innebär även lättnader för patienten och fördelar för läkarna, så förhoppningsvis kommer HER2-PET snart att kunna användas i klinisk rutin.