Ny läkemedelsstrategi i Stockholm

Hälso- och sjukvårdsutskottet i Stockholms läns landsting har fattat beslut om en ny läkemedelstrategi. Centrala delar är kommersiellt obunden information och utbildning, bättre överblick över patienternas medicinering och ett ekonomiskt ansvar för vårdgivarna.

23 apr 2003, kl 19:01
0

Enligt ett pressmeddelande från landstinget finns idag problem med både fel- och övermedicinering. För att komma tillrätta med detta ska den nya strategin hårdare inriktas på patientsäkerheten.

? Vi vill se till helheten genom att göra läkemedelsanvändning klokare, för både den enskilda patienten som för sjukvården i stort, säger Inger Ros, socialdemokratiskt landstingsråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet.

Omkring 10 procent av alla inläggningar på medicinklinik har läkemedelsrelaterade orsaker. Kostnaderna för oönskade effekter av läkemedel kan i Stockholms län uppskattas till mellan 200-400 miljoner kronor per år. För att råda bot på detta ska en för landstinget gemensam läkemedelsjournal införas för att ge en överblick över patientens samlade medicinering.

Att säkra tillgången på kommersiellt oberoende information och utbildning är en annan viktig del av läkemedelsstrategin.

– En stor majoritet av läkarna efterfrågar tillgång till obunden, aktuell information om läkemedel i samband med patientkontakten. Genom läkemedelsstrategin tar landstinget ett viktigt initiativ inom dessa områden, säger Lars-Bertil Arvidsson, beställardirektör för Stockholms läns landsting.

Vid eventuella ekonomiska besparingar kommer vårdgivaren att få del av vinsten. Målet är att öka användningen av de läkemedel som finns upptagna på Läksaks (Läkemedelssakkunniga) rekommendationslista, Kloka Listan.