Annons
Ny karta visar ”hot spots” för TBE i Europa
Kartan visar hur de rapporterade TBE-fallen fördelade sig över Europa under 2023. Mörkt vinrött=flest antal fall hittar vi bland annat i Mälardalen i Sverige och i Baltikum. Illustration: ECDC

Ny karta visar ”hot spots” för TBE i Europa

Norra Europa är nu ett av de mest TBE-utsatta områdena i EU. Det visar ny statistik från ECDC.

22 apr 2025, kl 09:10
0

Annons

Nya kartor från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC visar den ojämna förekomsten av den fästingburna sjukdomen TBE i Europa. Det är nu de norra och östra delarna av Europa samt Centraleuropa som har flest fall per 100 000 invånare.

Tick borne encephalitis, TBE, är en allvarlig hjärninflammation som sprids av fästingar som bär på viruset utan att själva bli sjuka av det. Sjukdomen går att förebygga med hjälp av vaccin. I Sverige finns i dagsläget ingen nationell rekommendation om vilka som bör ta TBE-vaccin. Folkhälsomyndigheten hänvisar till att regionernas smittskyddsenheter ”brukar rekommendera vaccination till permanent- och sommarboende i riskområden, och särskilt till personer som i dessa områden vistas mycket i skog och mark och som ofta blir fästingbitna”.

Ändrad bild av TBE i Europa

Vilka områden som är riskområden för TBE ändrar sig i takt med att ett varmare klimat får fästingar att trivas allt bättre längre norrut än tidigare. Av betydelse är också var det finns många fästingar som bär på TBE-virus.

För Sveriges del gör Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i år en kartläggning av just sådana riskområden genom att analysera inskickade fästingar. Något som Läkemedelsvärlden nyligen rapporterade om.

Den nya europeiska kartläggningen från ECDC gäller antalet rapporterade fall per 100 000 invånare i olika regioner under 2023.

Stockholm en ”hot spot”

De allra mest TBE-drabbade områdena, med över 15 fall per 100 000 invånare, hittar vi nu i Stockholmsområdet i Sverige samt i delar av Lettland, Litauen och Polen.

Mellan 1 och 15 TBE-fall per 100 000 invånare rapporterades bland annat i större delen av södra Sverige, hela Norge och hela Finland samt i Baltikum och delar av Centraleuropa.

ECDC konstaterar också att fästingarnas och TBE-smittans förflyttning märks genom att det var flera regioner som 2023 rapporterade sitt första TBE-fall någonsin.

Myndigheten reserverar sig för att rapporteringen inte fungerar helt likvärdigt från samtliga länder.

Previous article Hjärtat bakom disken – om farmaceutens stolthet
Nästa artikel Vill inte att fler läkare skriver ut adhd-läkemedel