Ny behandling tacklar autoimmuna sjukdomar

Natalizumab lovar nytt hopp för MS- och Crohns-sjuka. Men irländska Elan Pharmaceuticals har gott hopp om att preparatet ska kunna utnyttjas för att behandla även andra autoimmuna sjukdomar.

20 jan 2003, kl 17:02
0

Resultaten från fas II-studier, publicerade i New England Journal of Medicine i början av januari, är uppseendeväckande. Natalizumab-behandlade MS-patienter fick 90 procent färre nya hjärnskador och ungefär hälften så många skov som en obehandlad kontrollgrupp. För Crohns-patienter innebar behandlingen en fördubblad chans till remission. Och några allvarliga biverkningar har inte rapporterats.
? Det är verkligen mycket spännande. Natalizumab kan ses som en helt ny behandlingsform för autoimmuna sjukdomar, säger Elan Pharmaceuticals forsknings- och utvecklingschef, svensken Lars Ekman.
De lovande resultaten gör att flera fas III-studier redan är i full gång. Två av dessa hör till de största som någonsin genomförts för de två patientgrupperna. I en av MS-studierna prövas en kombination av Natalizumab och betainterferon. Elan hoppas snart kunna upprepa och bekräfta fas II-resultaten.
? För Crohns kommer vi att lämna in ansökan om godkännande i slutet av 2003 och förhoppningsvis kommer ett års data från fas III-studier att räcka även för MS, säger Lars Ekman.

Målinriktad strategi
Om de planerna håller kan Natalizumab finnas på marknaden redan i slutet av 2004. Antegren eller natalizumab är en humaniserad monoklonal antikropp, utvecklad i samarbete med amerikanska Biogen. Preparatet är en selektiv bindningshämmare som förhindrar att lymfocyter fäster vid alfa-4-integrin och sedan tar sig in i och förstör kroppsvävnad i exempelvis hjärna eller tarmar.
Med denna målinriktade strategi tror sig företagen ha funnit ett recept som kan dämpa effekterna av ett flertal autoimmuna sjukdomar.
? Natalizumab tycks fungera fantastiskt bra även mot reumatoid artrit och detta kommer att prövas kliniskt inom kort. För ulcerös kolit har vi redan påvisat positiv effekt i en mindre studie, berättar Lars Ekman.