Ny behandling botar hepatit C bland levertransplanterade

AbbVies nya hepatit C-medicin botade 97 procent av levertransplanterade med återkommande infektion.

13 nov 2014, kl 08:21
0

Annons

Foto: IstockPhoto

Hittills har 20 till 30 procent av alla med hepatit C som levertransplanterats utvecklat en återkommande fibros inom fem år efter operationen. Hepatit C som återkommer efter levertransplantation har historiskt sett varit svår att behandla. Behandlingen har tidigare getts i 48 veckor och innehållit interferon som gett svåra biverkningar, speciellt i kombination med de immunosuppressiva läkemedel som getts samtidigt för att motverka organavstötning.

Nu har en studie publicerats i New England Journal of Medicine där AbbVies nya hepatit C-behandling testats i denna patientgrupp med en kombination av läkemedel som gav mycket färre biverkningar.

Behandlingen bestod av ABT-450, ombitasvir och dasabuvir med ribavirin och gavs oralt under 24 veckor.

34 patienter utan eller med en mild fibros ingick. 33 av dessa hade inga tecken på hepatit C 24 veckor efter att behandlingen avslutats och ingen av dem hade haft någon avstötning av sin nya lever.

Vanligaste biverkningarna var trötthet, huvudvärk och hosta. Fem patienter behövde ett tillägg med erytropoietin.

Paul Kwo, professor vid Indiana University School of Medicine, som lett studien menar i ett pressmeddelande att resultaten är en helt ny landvinning.
-Studien visar att den speciella populationen inte längre finns. Vi kan behandla dem lika framgångsrikt som om de inte hade gjort någon levertransplantation, med läkemedel som tolereras väl och utan risk för avstötning.