Ny behandling mot tuberkulos prövas
Personer i Indien köar för gratis sjukvård. Personerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.

Ny behandling mot tuberkulos prövas

En klinisk studie har inletts för att hitta en radikalt förbättrad behandling mot tbc. En framgångsrik behandling skulle kunna rädda hundratusentals liv om året.

31 jan 2017, kl 14:02
0

Det är organisationen Läkare utan gränser, som har varit verksamma inom vård av tuberkulospatienter i över trettio år, som har dragit i gång en fas II och en fas III-prövning av två nya läkemedel. Studien går under namnet TB PRACTECAL.

– Det här är en spännande milstolpe i ett viktigt forskningsprojekt som kan rädda hundratusentals liv, säger Bern-Thomas Nyang’wa, specialist på tuberkulos och forskningsledare för Läkare Utan Gränser, i ett pressmeddelande.

Studien stöds av bland andra London School of Hygiene & Tropical Medicine.

De två substanserna som prövas är bedaquiline och pretomanid. Genom att kombinera läkemedlen räknar forskarna med att öka chanserna för att i slutändan få fram en kraftigt förbättrad behandling för personer med multiresistent och extremt resistent tuberkulos.

Den första platsen för studien är i Karakalpakstan i Uzbekistan, där en patient nu inleder sin behandling på ett sjukhus. Totalt ska 630 patienter från länderna Uzbekistan, Sydafrika och Vitryssland få kombinationsbehandlingen. Fas II-studien kommer testa tre olika behandlingsregimer av de nya läkemedlen och beräknas avslutas under nästa år. I fas III, med avslut 2020, kommer de två mest framgångsrika regimerna att jämföras.

Bedaquiline är en aktiv substans som fungerar genom att blockera ett enzym inuti tuberkelbakterien. Enzymet som blockeras används av tuberkelbakterien för att generera energi, och utan den funktionen dör bakterien.

Pretomanid tillhör läkemedelsklassen nitroimidazoler, en grupp nya antibakteriella läkemedel. Substansen har i möss visat sig ha både bakteriedödande och steriliserande effekt på tuberkelbakterier. Pretomanid bedöms kunna ha potential att behandla både resistent och icke resistent tuberkulos, och tros kunna bli en hörnsten i framtida behandlingar mot resistent tuberkulos.

De två nya läkemedlen ska i studien ges i kombination med redan befintliga läkemedel, nämligen linezolid, clofazimine och moxifloxacin.

Den medicinska världen har länge stått utan nya verktyg i kampen mot tuberkulos. Få förbättringar har setts de senaste 50 åren och ökningen av läkemedelsresistenta tuberkulosstammar har gått snabbt.

De befintliga behandlingarna mot resistent tuberkulos har stora brister och förknippas med svåra biverkningar. Injektioner måste tas under åtta månader och tabletter dagligen under närmare två år. Behandlingen botar ändå inte säkert sjukdomen. En avbruten behandling ökar risken för resistensutveckling.

Läkare utan gränser skriver att de länge har uppmanat politiker, globala hälsoorganisationer och läkemedelsföretag att ta itu med krisen som bristen på effektiv behandling av tuberkulos innebär. Eftersom utvecklingen går för långsamt har de nu valt att agera själva.

Varje år insjuknar nästan tio miljoner människor i aktiv tuberkulos och cirka en och en halv miljon dör till följd av tuberkulos. Sex länder står för 60 procent av alla sjukdomsfall: Indien, Indonesien, Kina, Nigeria, Pakistan och Sydafrika.

Under 2015 blev omkring en miljon barn sjuka i tuberkulos och 170 000 barn dog av sjukdomen, enligt WHO.