Det är två ämnen som länge har använts, bland annat i kinesisk traditionell medicin, som har studerats vid University of California, Berkeley. Forskarna kallar dem för ”molekylära kondomer”, eftersom de tycks fungera genom att förhindra spermierna från att lyckas penetrera sig in till äggcellen.
Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, har gjorts i laboratorium med donerad sperma och inköpta reagenter, och har föregåtts av litteratursökningar efter traditionella preventivmetoder hos ursprungsbefolkningar, för att hitta ämnen som kan blockera befruktningen.
Förra året upptäckte nämligen samma forskargrupp att hormonet progesteron har en nyckelroll när det gäller spermiernas förmåga att göra de kraftiga simrörelser med svansen som krävs för att spermien ska lyckas ta sig igenom cellerna som skyddar ägget och in till ägget. Genom att en kalciumkanal öppnas och spermien får en tillförsel av kalcium, ändras rörelsemönstret på svansen och blir hyperaktivt.
Progesteronet binder till ett protein som kallas ABHD2, som i sin tur gör att kalciumkanalen hos spermien öppnas. Det är sedan forskarna gjorde den upptäckten som de har varit på jakt efter kemikalier som likt progesteronet kan binda till samma protein, och därmed öppna eller blockera kalciumkanalen.
Det ena av de två ämnena som forskarna har hittat och nu testat heter lupeol, och finns i bland annat maskrosrot och mango. Det har tidigare testas i cancerforskning. Det andra ämnet heter pristimerin och kommer från plantan Tripterygium wilfordii, också känd som ”thunder god vine” (ungefär åskgudens vinranka). Vissa ämnen i bladet är giftiga, men plantan har använts som preventivmedel i kinesisk medicin och som traditionell behandling för reumatoid artrit.
Den aktuella studien visade att kemikalierna verkade fungera vid mycket låga doser. Forskarna skriver att de borde ses som lovande kandidater för nya preventivmetoder, eftersom de minskar antalet hyperaktiva spermier. Preventivmetoden skulle fungera som en akutmetod, som skulle kunna användas före eller efter oskyddat samlag.
Forskarna arbetar nu tillsammans med kollegor i Oregon för att in vitro studera hur ämnena fungerar på spermier från apor. De letar också efter nya källor för kemikalierna, eftersom de vilda växterna som ämnena kan utvinnas ur har för låg koncentration.
Forskningen har fått stöd av bland annat National Institutes of Health och forskningsstipendier.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
En normal västerländsk standarddiet med “five a day” (fem portioner frukt eller grönsaker per dag) ger ett genomsnittligt dagligt intag av ca 250 mg lupeol – vilket skulle motsvara IC50-koncentrationen använd i studien för en genomsnittlig 70 kg man. Det tycks som om det är mycket, mycket långt kvar innan det blir någon klinisk relevans…