Vid ett första möte den 16-17 maj startade Sveriges första specialistutbildning i sjukvårdsfarmaci. Det är Föreningen för sjukhusfarmaci som kommer att driva utbildningen tillsammans med Apoteket AB och Uppsala universitet.
? Grundutbildningen ger en plattform för flera olika verksamheter. I och med denna utbildning vill vi strukturera hur man skaffar sig sin fortbildning inom sjukvårdsfarmaci, säger Astrid Forsström som är ordförande i Föreningen för sjukhusfarmaci inom Apotekarsocieteten.
Hon påpekar att man i diskussionerna har tittat på läkarnas ST-utbildning och annan sjukvårdspersonals vidareutbildning. Ett nära samarbete med sjukvården är en nödvändighet för att genomföra den här utbildningen.
? Vi vill att de som genomgår utbildningen snabbt ska bli en resurs för sjukvården.
Efter internationell modell
I de flesta länder i Europa finns det en specialistutbildning, förutom i Österrike. Danmark startar en liknande utbildning samtidigt som den svenska men väljer en mer formell universitetsmodell. Norge hade den modellen från början, men valde att gå över till en friare målstyrd modell, liknande den som används i Sverige i dag.
Tanken med den friare modellen är att studenterna själva plockar ihop olika teoretiska kurser, utbildningar och erfarenheter från tidigare arbetsplatser. I en målbeskrivning för utbildningen finns angivet vilka kursmoment och kunskaper som ska uppfyllas för att uppnå specialistkompetens.
Ett utbildningsråd finns tillsatt som bedömer eleverna, både vid ansökan, under tiden och vid slutexamination. Rådet ska också fungera som styrgrupp och kunna bedöma kvaliteten på de antagna och deras kurser
? Vi kommer att bygga upp en bank med olika kurser, både från universitet och andra kursgivare som kan ingå i utbildningen. Varje student formar själv sin studieplan utifrån målbeskrivningen. Kravet på dem som söker är apotekarexamen och minst ett år erfarenhet från apoteksarbete, säger Birgitta Karpesjö på Apotekarsocieteten som kommer att fungera som sekretariat för specialistutbildningen.
Till den första kullen sökte drygt 15 personer varav tolv antogs. Utbildningen omfattar totalt tre års praktiska och teoretiska heltidsstudier. Ett år är teori och praktik görs på godkända praktikplatser under handledning av godkänd handledare.
Kritik mot Apoteket AB
För de som arbetar inom Apoteket AB och blir antagna erbjuder Apoteket tjänstledighet med full lön, totalt sex terminer, för att genomföra specialistutbildningen. För att säkerställa att de anställda stannar kvar inom företaget, vill Apoteket att den anställde skriver på ett kontrakt där hon lovar att stanna kvar minst två år efter examen. Om inte kan hon bli återbetalningsskyldig av 3-6 månadslöner.
Avtalet har mötts med viss kritik, vilken bland annat består av att man binder upp sig för minst fem år inom företaget. På Apoteket AB har man ingen större förståelse för kritiken.
? Självklart vill vi att de som gått utbildningen stannar i företaget. Apoteket AB gör en stor investering med ett stort ekonomiskt åtagande. Avtalet ska ses som en förbindelse mellan oss och individen som ser till att Apoteket, som betalar utbildningen, får glädje av individens kunskaper, säger Annelie Öberg Reinolf, personaldirektör på Apoteket AB.
? Skulle avtalet ändå brytas i förtid får vi diskutera eventuella åtgärder med den anställde.
Annelie Öberg Reinolf ser mycket positivt på utbildningen och vad den kommer att ge, både för Apoteket och för personerna själva.
? Det här är spjutspetsfolk som kommer att arbeta med bättre läkemedelsanvändningen i sjukvården. Exakt på vilket sätt kommer att variera beroende på var personen arbetar.