Hur bidrar de digitala vårdtjänster som nätläkare och digitala vårdcentraler till principen ”vård efter behov”? Det vill regeringen ha svar på och ger därför Göran Stiernstedt ett tilläggsuppdrag till utredningen ”Ordning och reda i vården”.
– Vi måste se till att också digitala vårdmöten omfattas av de regelverk och kontrollsystem vi har för att säkra patientsäkerhet och se till att vårdens resurser används där de behövs som mest. Det här är en relativt ny företeelse som inte har ett tydligt regelverk idag så det måste redas ut, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.
Frågan om effekten av att allt fler aktörer erbjuder vård via nätet har debatterats flitigt den senaste tiden. Likaså vilka besvär som lämpar sig för digital konsultation.
Förra året kom programrådet Strama (samverkan mot antibiotikaresistens) med rekommendationer om att antibiotika i stort sett inte bör förskrivas mot infektioner utan fysisk undersökning, vilket bland annat nätläkarbolaget Kry satte sig emot, något som Läkemedelsvärlden.se rapporterade om.
Regeringen ger också Socialstyrelsen i uppdrag att se över omfattningen av och inriktningen på de digitala vårdtjänsterna, samt att ge rekommendationer om vilken vård som är lämplig att ge.
Socialstyrelsen ska presentera sin kartläggning och kvalitetsuppföljning senast i maj i år och rekommendationerna om vilken vård som är lämplig att ge över nätet senast i oktober.
Göran Stiernstedts utredning ska presenteras senast den 31 december.