Nu kostar det att inte leverera
Bolag som inte tillhandahåller får numera betala en sanktionsavgift.

Nu kostar det att inte leverera

Drygt 1,5 miljoner kronor överväger TLV att kräva in som sanktionsavgifter från läkemedelsföretag som inte levererat vad man lovat.

30 mar 2015, kl 09:42
0

Totalt rör det sig om drygt 55 läkemedelsprodukter som utsetts till periodens vara i det generiska utbytet, men där företaget inte kunnat tillhandahålla förpackningarna och därmed riskerar att få betala en sanktionsavgift.

I somras kom det nya regler som säger att läkemedelsföretag som bekräftat att de kan leverera periodens vara till apoteken också har så kallad tillhandahållandeskyldighet. Det vill säga klarar man det inte får man böta.

I november började TLV arbeta enligt de nya reglerna. Hittills har myndigheten fattat beslut om fyra bolag som innan slutet av april tillsammans ska ha betalat in drygt en halv miljon kronor i sanktionsavgifter. Cross Pharma ska betala 307 000 av dessa för att under november förra året ha brustit i tillhandahållandet av en parallellimporterad förpackningsstorlek med Rhinocort Aqua. Pengar som tillfaller staten.

Just nu har det gått ut aviseringar till företag som tillsammans ligger på drygt 1,5 miljoner kronor. Den hittills högsta övervägda sanktionsavgiften är 860 000 kronor som företaget Omnia Läkemedel AB riskerar att få betala för att inte ha levererat laxermedlet Omnicol i en viss förpackningsstorlek under februari månad. Men innan beloppet fastställs har företaget möjlighet att yttra sig.
-Tanken är att vi efter varje månad ska följa upp de av periodens varor som inte tillhandahållits under hela månaden, säger Marit Carlsson, jurist på TLV.
Uppgifterna om missade leveranser har hittills oftast kommit från apotek, från bolaget självt, samt i enstaka fall från E-hälsomyndigheten.
– Det är förstås bra om bolaget tidigt ser att man inte klarar tillhandahållandeskyldigheten och förvarnar om det. Sanktionsavgiften blir högre för en vara som tar slut tidigt i månaden jämfört med om samma vara tar slut i slutet av månaden, säger Marit Carlsson.

 

Sanktionsavgiften för Orion Pharma för att inte ha levererat en förpackning med Oralin, som utsetts till periodens vara under februari, beräknas till 131 000 kronor utifrån att företaget levererade 4 542 färre förpackningar än den beräknade volymen och priset per förpackning var 29 kronor.

Tanken med det här systemet är förstås att det ska svida om man inte kan leverera periodens vara och att företagen därmed ska bli bättre på det.

Diskussionen om vems felet är när patienter inte får sina förskrivna läkemedel expedierade på apoteket har pågått ett tag. Är det kunderna som ”upplever” utan att ha på fötterna, är det apoteken som har för små lager eller är det läkemedelsbolagen som, inte kan leverera till apoteken? Syftet med de nya reglerna är bland annat att fler patienter ska få sina läkemedel vid sitt första apoteksbesök.

Cirka 950 läkemedelsförpackningar som blir periodens vara varje månad har konkurrens, det vill säga det finns flera i samma förpackningsstorlek. Under februari månad var det 15 av de utsedda förpackningarna som inte kunde levereras ut till apoteken hela månaden.