Danska patienter som har en pågående läkemedelsbehandling och som är stabila i sin sjukdom kan numera få sina recept förlängda av en farmaceut. Detta sedan ett lagförslag som antogs i Folketinget i november förra året trädde i kraft i somras.
Enligt den nya lagen kan så kallade behandlingsfarmaceuter re-förskriva vissa typer av läkemedel utan beslut från en läkare.
Förskrivningar som kan förlängas på detta sätt gäller läkemedel som ofta används under lång tid, till exempel vid kronisk sjukdom, och omfattar bland annat astmaläkemedel, insulin, statiner, blodtrycksmediciner och p-piller.
Totalt omfattas 28 läkemedelsgrupper. Receptförlängning får inte göras till gravida, ammande och barn under 15 år. Inte heller om den behandlande läkaren har motsatt sig det.
Syftet med att utöka farmaceuternas befogenheter är enligt danska Sundheds- och äldreministeriet att förbättra servicen och tillgängligheten till läkemedel i befolkningen.
– Detta borde vara ett inslag på svenska apotek också och vi ser det som en naturlig utveckling på vad farmaceuter kan bidra med, säger Fredrik Boström, chefsapotekare på branschorganisationen Sveriges Apoteksförening.
Innan de danska farmaceuterna får börja re-förskriva recept måste de genomgå en kort utbildning och avlägga ett godkänt kunskapsprov.
Det är dock inte tänkt att farmaceuterna ska sköta all förskrivning av de aktuella läkemedlen, utan receptförlängningen gäller för ett uttag av medicinen i den minsta förpackningen. Därefter måste patienten uppsöka läkare för att få ett nytt recept. Efter en re-förskrivning måste också farmaceuten upplysa den behandlande läkaren om att hen har förlängt receptet.
– Vi vet att många av de kunder som kommer till apotek inte har giltiga recept och då måste uppsöka vården innan de kan få hjälp. Genom att farmaceuter kan re-förskriva vissa läkemedel kan de i större utsträckning hjälpa patienterna med sin läkemedelsbehandling och avlasta vården, säger Fredrik Boström.
Receptförnyelsen på apotek kostar patienten 16 danska kronor (exklusive moms), vilket motsvarar 23 svenska kronor. Förutom detta får apoteken ytterligare 17 danska kronor (motsvarande drygt 24 kronor) från staten, vilket innebär en totalersättning på 33 danska kronor (drygt 47 svenska) per re-förskrivning.
Från och med den 1 juli får danska farmaceuter även fatta beslut om dosdispensering.