Senast förra året publicerades en studie som baserades på uppgifter om omkring 250 000 amerikaner som visade att personer som regelbundet tagit ibuprofen i mer än fem år hade 40 procents lägre risk att utveckla Alzheimers. De resultaten i kombination med andra studier som visade på samma sak väckte stort hopp hos många forskare inom området och förväntan på den nyligen publicerade studien var stor.
Men tvärtemot förhoppningarna visar de nya resultaten som publicerats i Neurology Journal att icke-steroida antiinflammatoriska medel, så kallade NSAID, istället tycks öka risken att drabbas av Alzheimers. I studien har forskare vid University of Washington följt 2800 amerikaner i tolv år. Medianåldern för deltagarna var 75 år vid studiens början och alla var över 65. Ingen av dem hade Alzheimers vid starten. Med hjälp av läkemedelsregister som sträcker sig till 1977 i kombination med egenrapportering kartlades personernas användning av NSAID.
Efter tolv år konstaterades att personer med hög konsumtion av NSAID i löpte 66 procents högre risk att drabbas av Alzheimers än de som använde inget eller lite. Som hög konsumtion räknades de som fick NSAID-preparat utskrivet minst 68 procent av tiden under en tvåårsperiod.
– En viktig skillnad mellan den här studie och de flesta anda som undersök sambandet Alzheimers och NSAID är att våra patienter var mycket äldre, säger John C.S. Breitner, en av författarna till artikeln.
Han menar att andra studier som visar att NSAID skulle hämma utvecklingen av Alzheimers är gjorda på yngre människor. Det är därför inte uteslutet att intag av antiinflammatoriska medel kan skjuta upp sjukdomen och att äldre som inte tar det skulle utvecklat sjukdomen tidigare. Samtidigt vill han inte mana till att t NSAID i förebyggande syfte eftersom det finns stora risker biverkningar.