NOTISER

Patentdom i USA gick Astrazenecas vägDomen har avkunnats i den segdragna rättegången i USA om de så kallade formuleringspatenten för omeprazol (Losec/ Prilosec). Enligt utslaget ska formuleringspatenten anses giltiga till 2007. Domen innebär sannolikt flera år av fortsatt marknadsdominans i USA för Astrazeneca, och utgör samtidigt en stor triumf för företagets strategi att med alla […]

27 okt 2002, kl 00:00
0

Patentdom i USA gick Astrazenecas väg
Domen har avkunnats i den segdragna rättegången i USA om de så kallade formuleringspatenten för omeprazol (Losec/ Prilosec). Enligt utslaget ska formuleringspatenten anses giltiga till 2007. Domen innebär sannolikt flera år av fortsatt marknadsdominans i USA för Astrazeneca, och utgör samtidigt en stor triumf för företagets strategi att med alla till buds stående juridiska medel försvara patenten för omeprazol.
Domstolsutslaget förkunnades av Southern District Court of New York och fastslog att företagen Andrx, Genpharm och Gheminorv gjort sig skyldiga till patentintrång. Generikaföretaget Kudco friades dock.

Kosttillskott lindrade Parkinsons sjukdom
Den första vetenskapliga studie som visar att Q10 har effekt på patienter med Parkinsons sjukdom publicerades nyligen i tidskriften Archives of Neurology.
I studien fick 80 patienter i ett tidigt sjukdomsskede, som ännu inte börjat behandlas med konventionella mediciner, koenzymet.
Hos vissa patienter bromsades förloppet med 44 procent.

Cannabisbaserat smärtmedel på väg
Brittiska GW Pharmaceuticals siktar på att ha smärtlindrande läkemedel baserade på cannabis klara för lansering i början av 2004.
Företagets cannabispreparat gav smärtlindring till drygt 80 procent av de patienter som deltog i fas II-studier och resultat från fas III-prövning väntas innan årets slut. Studierna, som hittills främst omfattat MS-patienter, representerar de första kliniska prövningarna av cannabisbaserade läkemedel.

Begränsad nytta med antivirala medel
Den viktigaste åtgärden för att begränsa de medicinska konsekvenserna av influensa är årlig vaccination av de medicinska riskgrupperna, skriver Läkemedelsverket i de nyligen uppdaterade behandlingsrekommendationerna. Vaccination är det mest kostnadseffektiva sättet att förebygga och minska de skadliga verkningarna av influensa.
Den medicinska nyttan av behandling med antivirala medel, så som det nyligen godkända oseltamivir, är däremot begränsad anser verket. De kan övervägas vid svår influensa med hög feber och påverkat allmäntillstånd.

Hårstrå kan ge svar på om behandling fungerar
Genom att ta prov från hårstrån kan läkare få en uppfattning om en hiv-infekterad person svarar på behandlingen med antiretrovirala medel. Forskarna som publicerar sin studie i Annals of Internal Medicine, menar att de metoder som används i dag fungerar dåligt, medan hårtestet skulle kunna vara en möjlighet. Men först behövs större kliniska studier. Den nu publicerade gjordes på 89 patienter.

Ögondroppar bromsar glaukom
Enligt en ny svensk-amerikansk studie kan en tidig upptäckt och behandling av grön starr leda till att sjukdomen utvecklas långsammare. I en studie som utfördes i Malmö och Helsingborg, ingick 250 patienter med glaukom. Kontroller har gjorts under fyra års tid, vid vilka trycket i ögonen har mätts och synfältsundersökningar har gjorts. Man har även tittat in i ögonen och fotograferat synnerven. Halva gruppen fick laserbehandling och ögondroppar. Hos patienterna i denna grupp fördröjdes försämringen av sjukdomen med ett och ett halvt år.

Isoleringstejp bra mot vårtor
En bit isoleringstejp på vårtor är en bättre behandling än när läkaren fryser vårtan med nitroglycerin, och mindre plågsam. Det visar en studie på 51 patienter mellan tre och tjugotvå år, som publicerats i oktobernumret av Archives of Pediatric and Adolescent Medicine. 85 procent av patienterna som behandlades med isoleringstejp blev av med vårtan, 60 procent av de som fick kryoterapi.