NOTISER

Mycket biverkningar med generika Sedan reformen den 1 oktober förra året kartlägger Läkemedelsverket antalet rapporterade biverkningar med generiska preparat. Verket har sedan dess fått in 27 biverkningsrapporter på generiska läkemedel, majoriteten av dem gäller SSRI-preparat. I en kommentar till nyhetsbrevet Pharma Online säger Ann-Christin Lindgren att man är förvånad över det stora antalet. Man vet […]

19 sep 2003, kl 17:14
0

Mycket biverkningar med generika

Sedan reformen den 1 oktober förra året kartlägger Läkemedelsverket antalet rapporterade biverkningar med generiska preparat. Verket har sedan dess fått in 27 biverkningsrapporter på generiska läkemedel, majoriteten av dem gäller SSRI-preparat. I en kommentar till nyhetsbrevet Pharma Online säger Ann-Christin Lindgren att man är förvånad över det stora antalet. Man vet inte vad det beror på och inte heller varför så många av dem är SSRI-preparat. Dock fortsätter verket att följa upp rapporterna.



Revirstrid kring nytt institut

Som LMV skrev i nr 9/03 vill Apoteket och Läkemedelsförmånsnämnden skapa ett nytt institut för oberoende läkemedelsinformation. Läkemedelsindustriföreningen har uttalat sig positivt. I en debattartikel i dagens Medicin har emellertid representanter för Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och SBU uttalat sig emot ett nytt institut. Man menar att dessa tre tillsammans redan gör det som det nya institutet skulle göra. Man medger samtidigt att det finns utrymme för förbättringar, men avslutar med att det framför allt behövs en utvecklad samverkan mellan sjukvård, myndigheter och universitet.



Socialstyrelsen varnar för säkerhetsbrister

Läkemedelsanvändningen är ett särskilt angeläget område där det måste till förbättringar för att öka patientsäkerheten. Det menar Socialstyrelsen i en ny rapport som tar upp läkemedelshanteringsfrågor, förväxlingar, kommunikation och informationsöverföring som tillfällen med hög felrisk. Av det totala antalet ogynnsamma händelser inom sjukvården utgör avvikelser vid läkemedelshantering runt 20 procent. Endast fallolyckor sker oftare.



Matpyramiden dammas av i USA

Hälsomyndigheterna i USA ska göra om den gamla hederliga matpyramiden för att hjälpa de allt fetare amerikanerna att äta mindre och motionera mer. Med två tredjedelar överviktiga eller feta amerikaner har befolkningen tydligen ignorerat alla tidigare råd om hälsosam livsstil.
Den nya pyramiden ska vara basen i den hälsokampanj som lanseras 2005. I den nya modellen finns tolv olika kalorinivåer ? från 1000 till 3200 kalorier. Den gamla modellen har bara tre, 1600, 2200 och 2800.



Kombination effektiv vid Alzheimers sjukdom

Amerikanska forskare har visat att en kombination av läkemedlen donepezil (Aricept) och memantin (Ebixa) kan ge signifikant förbättring av den mentala förmågan hos alzheimerpatienter. Det är första gången som läkemedlen testas tillsammans.
Memantin är godkänd i Europa men ännu inte i USA. Studien är gjord vid University of Rochester i New York.



Blodsocker kan mätas i tårar

Diabetiker har socker i sina tårar och halten stämmer väl överens med deras blodsockernivåer. Forskare i Indien har studerat sambandet mellan sockerhalt i tårar och blodglukosnivåer hos 200 personer vid en diabetesmottagning.
De kom fram till att man kan identifiera personer med normala respektive förhöjda blodglukosnivåer genom att mäta halten av socker i deras tårar.



Vaccin lovande mot livmoderhalscancer

Ett experimentellt vaccin som kan skydda kvinnor mot två av de vanligaste orsakerna till cancer i livmoderhalsen har gett mycket bra resultat. Amerikanska forskare har i preliminära studier fått ett hundraprocentigt skydd mot upprepade infektioner med de två humana papillomvirus som vanligen kopplas till den här formen av cancer.
Forskarna uppskattar att vaccinet kan förhindra upp till tre fjärdedelar av de 500 000 fall av livmoderhalscancer som rapporteras i USA varje år. De två HPV-strängarna som man använt i vaccinet svarar för omkring 75 procent av dessa.