Norskt ägarmonopol upphävt

Apotekarnas ensamrätt att äga apotek i Norge har upphört och nu slåss de internationella kedjorna om att köpa upp de mest attraktiva apoteken.

5 jun 2002, kl 19:11
0

I Norge, liksom i Danmark och Finland, har de flesta apoteken ägts privat men enbart av farmaceuter. Myndigheterna har bestämt hur många apotek som ska finnas och var de ska ligga. Men nu har det 400 år gamla ?monopolet? i Norge fallit i och med att apotekarnas ensamrätt att äga apotek upphört. 


De privata apotekarna i Norge gick samman i en kedja, Apokjeden, när de såg att myndigheterna ville liberalisera marknaden. Till en början hade den 85 procent av alla apotek, men idag bara 38 procent, eller 179 av de 400 apoteken i landet.


Tamro äger hälften Apokjeden har också ingått en allians med finska Tamro, den största nordiska läkemedelsgrossisten. Tamro äger nu 49 procent av Apokejden som i sin tur övertog Tamros distributionsbolag i Norge. Även tyska GEHE och brittiska UniChem har börjat köpa upp apotek, i första hand de mest attraktiva apoteken i de större städerna, där många norska apotekare gjort stora pengar på att sälja sina apotek till högstbjudande. Den fjärde grossisten är det statliga Norsk Medisinaldepot som nyligen fått en nederländsk delägare, OPG.


Norska myndigheter har varit rädda för att kampen om de attraktiva apoteken i städerna ska gå ut över apotek i glesbygden. Nyligen garanterade därför Norsk Medisinaldepot att de 180 minsta kommunerna i landet ska ha minst ett apotek under de kommande tre åren ? därefter är det fritt att starta hur många nya apotek som helst i städerna.


Island var det första land i Norden som öppnade för fri konkurrens mellan apoteken 1994 och på två år ökade antalet apotek med 39 procent.