Norge vill sätta stopp för spökskrivare

Den senaste tidens avslöjanden att artiklar om läkemedelsstudier allt som oftast författas av andra än de som utfört forskningen och att dessa andra är spökskrivare betalda av läkemedelsföretagen har väckt debatt i Norge. Nu väntar tydligare regler mot spökskriveri i grannlandet.

15 feb 2010, kl 12:07
0

Annons

Alla medicinska institutioner bör snarast inrätta regler som uttryckligen bannlyser spökskriveri som en oacceptabel verksamhet. Det säger professor Jørund Straand, vid sektionen för allmänmedicin vid Universitetet i Oslo till norska Dagens Medisin.

Anledningen är
en amerikansk undersökning som nyligen publicerades i PLos Medicine som visar att få amerikanska forskningsinstitutioner har några regler mot de spökskriverier som läkemedelsföretag visat sig inte på något sätt vara främmande för.

Bara ett
fåtal av de akademiska institutionerna hade enligt undersökningen regler som uttryckligen förbjuder detta. Hur spökskriveriet går till och hur utbrett det är beskrivs i senaste numret av Läkemedelsvärlden.
? Den här okulturen som vi nu fått inblick igenom de amerikanska rättstvisterna mot läkemedelsföretag innebär att systematiska kunskapssammanfattningar och begreppet evidensbaserad medicin förorenas, säger Jørund Straand till tidningen.
? Kanske är det dags att sluta tro på resultat från läkemedelsprövningar sponsrade av företagen.

Professor
Jørund Straand vet inte hur vanligt det är med spökskrivare i norsk medicinsk forskning, men säger sig ha hört talas om flera fall där norska forskare som deltagit i multicenterstudier blivit presenterade redan färdigskrivna artikelutkast.
Eftersom det till stor del är samma företag som gör prövningar i USA som gör dem i Norge har Jørund Straand svårt att tro att situationen skulle vara så mycket annorlunda i Norge.

I Norge ska
nu den nationella Samarbetsgruppen för medicin- och omsorgsforskning (NSG) lägga fram ett förslag på regler som uttryckligen förbjuder forskningsinstitutioner att delta i så kallade spökskriverier.
? Till exempel ska det inte vara tillåtet att skriva en artikel om ett läkemedel och få betalt av ett företag utan att själv ha utfört forskningen, säger Bente Mikkelsen chef på NSG.

 

Läs mer om spökskriveriet på Ingrid Stenbergs blogg