KOMMENTAR om Folkhälsomyndighetens vaccinationskampanj från Erik Fredholm
”Nödvändig samordnad vaccinationskampanj”
Erik Fredholm Foto: Oscar Schriver-Abeln

”Nödvändig samordnad vaccinationskampanj”

Att ge covid- och influensavaccin samtidigt är effektivt och ger bättre täckning, enligt vaccinsamordnaren.

1 sep 2023, kl 12:30
0

Tidpunkten för Folkhälsomyndighetens vaccinationskampanj mot covid-19 diskuteras. Ska man ta det uppdaterade covidvaccinet direkt när det kommer eller vänta på Folkhälsomyndighetens samordnade kampanj tillsammans med influensavaccin i november?

När ska man ta det? frågar sig krönikören Britta Svensson i Aftonbladet. Virusforskaren Ali Mirazimi säger i en intervju med Läkemedelsvärlden att den som är gammal och skör inte ska låta det gå mer än sex månader mellan doserna. Oavsett Folkhälsomyndighetens kampanjstart.

Apotekaren och vaccinsamordnaren Erik Fredholm kommenterar varför han tycker Folkhälsomyndighetens samordnade vaccinationskampanj är både är välkommen och nödvändig.

Kan ge högre vaccinationstäckning

KOMMENTAR: Under hösten väntas uppdaterat covid-19 vaccin levereras till Sverige. Det skyddar mot den virusvariant som dominerar nu. Folkhälsomyndigheten kommunicerar att covid- och influensavaccin kan ges vid samma tillfälle.

En gemensam start för regionerna att vaccinera med båda vaccinerna framgår av Folkhälsomyndighetens information och sker den 7 november.

Från vården är detta ett välkommet beslut. Det skapar förutsättningar för en hög generell vaccinationstäckning i rekommenderade grupper och en effektiv arbetsinsats.

Samordnad vaccinationskampanj effektivt

Ända sedan den första vaccinationen mot covid-19 startade i december 2020 har regionerna varit vana vid snabba besked och omställningar.

Som vaccinsamordnare i region Örebro län anser jag att det är det en fördel i planeringen och genomförandet när Folkhälsomyndigheten har bra framförhållning och tydligt kommunicerar att det går att samvaccinera med influensa.

Då kan resurser användas effektivt och förutsättningarna ökas för en hög täckningsgrad, av båda vaccinerna.

Nådde WHO:s mål

Två närliggande exempel förklarar: Hösten 2021, när det snabbt beslutades om en tredje dos av covid, kunde regionerna ge vaccin mot covid och influensa samtidigt i stor utsträckning.

Det gav en hög vaccinationsgrad mot båda virusen.

För första gången kunde flera regioner nå upp till Världshälsoorganisationen WHO:s mål om 75-procentig täckning mot influensa hos individer över 65 år och vaccinet tog slut.

Uppdelad vaccinationskampanj förra året

Ett år senare koordinerades inte vaccinationskampanjerna. Covid-19-vaccin gavs i september medan influensavaccin gavs i november.

Det ledde till en minskad vaccinationsvilja, framförallt mot influensa. Samtliga regioner utom en rapporterade en minskning i antalet givna influensadoser.

För vissa var minskningen så stor som 14 procent. I rena siffror innebar det att bara för Region Örebro förblev 10 000 beställda doser oanvända.

Sköra äldre valde bort vaccin

Som vaccinationssamordnare har jag ofta kontakt med våra vaccinationsmottagningar och kommunernas ansvariga sjuksköterskor. De senare koordinerar vaccinationerna på våra särskilda boenden för äldre.

Återkopplingen var samstämmig under förra hösten. De vittnade om att det är resurseffektivt att kunna erbjuda två vaccindoser vid samma vaccinationstillfälle. Bra för brukaren, bra för personalen och enklare genomförande.

Det berättades också om en stor vaccinationströtthet hos allmänheten. Detta förstärktes av de dubbla vaccinationsperioderna. Många valde förvisso att invänta influensakampanjen för att ta båda sprutorna samtidigt.

Men många valde bort minst en vaccination. Denna inställning fanns även hos många på äldreboenden. Detta trots att det stora behovet och trots att de blev erbjudna sprutorna i sitt boende.

Kombinerade vaccinationer bättre

Inom hela vaccinationsfältet händer det nu massor. Vi har nya vacciner eller uppdaterade rekommendationer för vaccin mot kikhosta, pneumokocker, TBE och HPV och i dagarna godkändes första vaccinet mot RS-virus.

Att vi har alla dessa vacciner är fantastiskt. Men det har också ett pris. Det frestar på individernas vilja att ta alla sprutor. Det frestar också på vår primärvård och vår barn-och mödrahälsovård som får fler arbetsuppgifter.

När vi kan kombinera vaccinationer så ser vi att vaccinationsviljan ökar och vår personal används effektivt. Så även om en vaccindos ibland får vänta några veckor ser vi att det leder till en bättre täckning totalt sett.

Bra med samverkan

Under tiden vaccinationerna mot covid-19 framskridit har regionernas samverkan med Folkhälsomyndigheten utvecklats.

Vi har fortfarande avstämningar flera gånger per månad där vaccinsamordnare, smittskyddsläkare och distributionsansvariga samarbetar tillsammans med Folkhälsomyndigheten för en så bra situation som möjligt.

Många av de rekommendationer som vi ser idag har kommit ur detta samarbete där vi gemensamt har kunnat diskutera alla faktorer som påverkar. Jag ser fram emot en fortsatt god dialog.

Erik Fredholm
Apotekare
Vaccinsamordnare Region Örebro Län