Nikotintuggummi ökar risken för kolik hos barn

Gravida som använder tuggummi, plåster eller inhalatorer med nikotin har
högre risk att få ett barn med kolik än gravida som håller sig helt
borta från nikotin.

24 feb 2012, kl 12:00
0

Tidigare har man trott att nikotinläkemedel är säkra att använda för gravida. Nu visar en dansk studie att det inte är så. Forskarna gick igenom data av 63 000 kvinnor som fått barn mellan 1996 och 2002. Av dem hade runt 15 000 rökt under graviditeten, 1 200 hade använt nikotinläkemedel och rökt någon gång under graviditeten och 207 kvinnor hade enbart använt nikotinläkemedel.

Av de kvinnor som aldrig rökt fick sju procent av barnen kolik. Bland de kvinnor som rökte fick nio procent av barnen kolik och av de kvinnor som använde nikotinläkemedel fick elva procent av barnen kolik. Studien undersökte däremot inte hur mycket nikotin kvinnorna använde.

Forskarna påpekar att nikotinläkemedel är bättre än att den gravida kvinnan röker, eftersom rökning ökar risken för andra sjukdomar hos barnet. De påpekar att studien inte ska få gravida som inte kan sluta röka på annat sätt att sluta använda nikotinläkemedel, men menar att det behövs fler studier om säkerheten med dessa.

Kolik är när ett friskt spädbarn skriker mer än tre dagar i veckan utan synbar förklaring. Det är inte farligt men kan vara mycket ansträngande för familjen. Det försvinner vid tre-fyra månaders ålder.

Studien har publicerats i tidskriften Pediatrics.