NICE har varit i blåsvädret den senaste tiden. I början av augusti fick de utstå hård kritik när de beslutade att fyra läkemedel inte längre skulle användas vid behandling av patienter med njurcancer. Anledningen var enligt NICE att de inte var kostnadseffektiva.
Michael Rawlins, chef för NICE har nu svarat på kritiken. I en intervju i tidningen The Observer säger han att det är läkemedelsindustrins fel att kostnaderna blivit så höga. Han säger att företagen säljer njurcancermediciner för tio gånger mer än vad de borde kosta och att detta är en strategi för att företagen ska klara de hårdare tider som stundar.
– Flera av de storsäljande patenten är på väg att gå ut och företagen är så rädda att förlora pengar att de tar ut överpriser, sade Michael Rawlings.
Han gav sig också på företagens marknadsföring som han menar slukar dubbelt så mycket pengar som forskning och utveckling.
Men Rawlins har fått svar på tal och nu har Richard Barker, chefen för Association of the Brittish Pharmaceutical Industri ABPI, gått till motattack. Richard Barker säger att NICE inte verkar inse att att läkemedelsindustrin behöver tjäna pengar för att kunna fortsätta satsa på forskning. Han pekar också på att de läkemedlen som NICE sagt nej till är vanliga preparat mot njurcancer i övriga i Europa där de kostar mer än i Storbritannien.
De fyra läkemedel det handlar om är Avastin (bevacizumab), Nexavar (sorafenib), Sutent (sunitinib) och Torisel (temsirolius).