I de nya riktlinjerna slås fast att behandlingen av IBS bör baseras på patientens symtom och sjukdomens svårighetsgrad. Riktlinjerna omfattar både behandling samt vilka symtom som krävs för att få diagnosen IBS.
NICE betonar att det är viktigt för både patienter och läkare att förstå att det fortfarande finns stora begränsningar i dagens kunskap om IBS och att det är viktigt att även pröva olika livsstils- och kostförändringar.
Som förstahandsläkemedel anser NICE att läkarna bör rekommendera kramplösande medel vid behov. För patienter med förstoppning kan Laktulos prövas medan Loperamid är förstahandsval för patienter med IBS-relaterad diarré. Här är det viktigt att patienterna informeras om hur doserna ska anpassas för dessa båda läkemedel.
På grund av sin smärtlindrande effekt kan tricykliska antidepressiva övervägas som andrahandsval. Om de inte ger effekt kan man i stället pröva ett SSRI. Båda behandlingarna ska inledande ges i låg dos och resultatet ska följas upp regelbundet.
Om patienten inte svara på någon av de rekommenderade behandlingarna efter tolv månader menar NICE att man bör pröva andra alternativ som hypnos eller kognitiv beteendeterapi. Däremot finns inga belägg för metoder som akupunktur.
De nya rekommendationerna ska inte gälla för patienter med andra tarmsjukdomar, patienter under 18 år eller vid inflammatoriska tarmsjukdomar.
NICE lyfter också fram ett antal områden där mer forskning är angeläget, och pekar särskilt på behovet av en storskalig randomiserad studie där man jämför tricykliska antidepressiva, SSRI och SNRI (serotonin och noradrenalin upptagshämmare) med placebo.