En princip för hjärnans självläkning har kunnat visas av en forskargrupp inom restorativ neurologi vid Lunds universitet under ledning av professor Olle Lindvall.
Fyndet är det första exemplet på att den vuxna hjärnans egna stamceller aktiveras vid skador och bildar nya nervceller som försöker ersätta de celler som dött.
Om man kan kartlägga de mekanismer som styr hjärnans självläkning och stimulera processen så skulle det kunna leda till helt nya principer för behandling av stroke och andra skador i hjärnan. Studien ska publiceras i septembernumret av Nature Medicine.
Under de senaste åren har flera forskargrupper rapporterat om nybildning av nervceller i ett hjärnområde som heter hippocampus och som är viktigt för olika minnesfunktioner. Men forskargruppen i Lund har arbetat med ett område i hjärnan som heter striatum. Vid en stroke skadas ofta det området och den närliggande hjärnbarken. Ingen har tidigare visat nybildning av nervceller i striatum. Studien, som har gjorts på råtta, visar att nya nervceller bildas från stamceller i detta område strax efter en stroke. Att de nya cellerna vandrar till skadeområdet och att en del av dem utmognar till samma typ av nervceller som dog vid skadan tror Olle Lindvall kan förklara den spontana förbättring som inträffar både hos människor och försöksdjur efter en stroke.
Han tror också att detta och andra resultat så småningom kommer att kunna omsättas i nya behandlingsmetoder och att den självläkningsförmåga som man nu har visat på råttor sannolikt är densamma hos människa.
- Läkemedel
Nervceller kan nybildas efter stroke
Hjärnans möjlighet till självläkning efter stroke har för första gången visats av en forskargrupp i Lund.