Annons
Nej till subvention av effektivt bältrosvaccin
Bältros. Foto: Istock

Nej till subvention av effektivt bältrosvaccin

Efter misslyckade prisförhandlingar avråder NT-rådet regionerna från att subventionera vaccinet Shingrix.

24 feb 2025, kl 09:25
0

Annons

De flesta som vill få skydd av ett effektivt bältrosvaccin får även fortsättningsvis betala själva. Det är den sannolika följden av en ny rekommendation från regionernas gemensamma organ för införande av nya terapier, NT-rådet.

Ett effektivt bältrosvaccin

Det handlar om vaccinet Shingrix från företaget Glaxo Smith Kline, GSK. Shingrix är ett mycket effektivt bältrosvaccin – enligt Region Stockholms expertgrupp för vaccinationer minskar det förekomsten av bältros (herpes zoster) med över 96 procent hos personer i åldrarna 50-69 år. Hos personer från 70 år och uppåt minskar vaccinet vidare förekomsten av bältros med drygt 91 procent.

Det finns även ett annat bältrosvaccin, men det har inte lika hög skyddseffekt.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat kom Folkhälsomyndigheten i maj i fjol med rekommendationer om både vattkoppor och bältros.

De två sjukdomarna orsakas av samma virus. Många får vattkoppor som barn och blir då immuna mot denna sjukdom. Men viruset stannar kvar i kroppen i vilande form. Senare i livet kan olika faktorer aktivera det igen och då orsakar viruset den ofta smärtsamma sjukdomen bältros.

Rekommendation från Folkhälsomyndigheten

Efter en tidsmässigt utdragen utredning rekommenderade Folkhälsomyndigheten att vaccin mot vattkoppor kan ingå i det nationella barnvaccinationsprogrammet. Det betyder att det blir gratis och finansieras av staten.

Men när det gäller bältros anser Folkhälsomyndigheten inte att kriterierna för att ingå i ett nationellt vaccinationsprogram är uppfyllda. Detta eftersom bältrosvaccin inte skyddar mot smittspridning i befolkningen, vilket myndigheten anser är ett krav enligt smittskyddslagen. Bältros är ju ingen smittsam sjukdom utan orsakas av att man har haft vattkoppor som barn.

Folkhälsomyndigheten rekommenderade i stället regionerna att stegvis införa subventionerad Shingrixvaccinering. Motivet var den medicinska nyttan för individen. Rekommendationen är att starta med den riskgrupp som har störst risk för allvarlig sjukdom. Det vill säga personer 18 år och äldre med immunbrist orsakat av sjukdom eller läkemedelsbehandling.

Förhandlingar gick i stöpet

Regionernas gemensamma förhandlingsfunktion började därför förhandla med läkemedelsföretaget. Inriktningen var att få fram ett tillräckligt lågt pris på Shingrix för att det ska vara kostnadseffektivt att vaccinera de omkring 320 000 personerna i riskgruppen med immunbrist.

Men det misslyckades, meddelar NT-rådet. Därför rekommenderar rådet regionerna ”att inte finansiera generell vaccination med Shingrix”. Dock öppnar rekommendationen dörren för att subventionera vaccinet för gravt immunsupprimerade patienter genom att ge det via sjukhusanknuten verksamhet.

De flesta kommer dock även fortsättningsvis att få bekosta effektivt bältrosvaccin själva. Grundvaccinering med Shingrix består av två doser och kostar sammanlagt runt 5 000 kronor hos privata vaccinatörer.

Previous article Fäller GSK för att ha vilselett om partikelstorlek
Nästa artikel Bristen på Ozempic och Wegovy över i USA