Nej till import av läkemedel

Amerikanska senaten röstade i tisdags nej till att tillåta import av
läkemedel från bland annat Kanada och Europa. Ett beslut som
välkomnades av den amerikanska läkemedelsindustrin.

18 dec 2009, kl 13:12
0

Förslaget om att tillåta import av läkemedel till USA från Australien, EU, Kanada, Japan och Nya Zeeland kom från den demokratiska senatorn Byron Drogan och den republikanska senatorn Olympia Snow. För att förslaget skulle gå igenom krävdes 60 röster för, men vid omröstningen blev det bara 51 röster. Visserligen två fler än de 49 som röstade emot, men alltså inte en tillräckligt stor majoritet.

Enligt förslaget betalar amerikanska konsumenter 55 procent mer för sina receptbelagda läkemedel än konsumenterna i Europa och Kanada. På tio år skulle USA spara 100 miljarder dollar på tio år om man tillät import, menar förespråkarna för förslaget.

Det huvudsakliga argumentet emot är säkerheten. Inför omröstningen skrev till exempel FDA:s chef Margaret Hamburg ett brev till senaten där hon varnade för säkerhetsbrister som skulle uppstå om de röstade igenom förslaget. Bland annat varnade hon för att det inte är säkert att importerade läkemedel är tillräckligt granskade innan de godkänns och att tillverkningen riskerar att inte vara lika säker.

Den amerikanska läkemedelsindustrins branschorganisation, Pharma, välkomnar beslutet.
– Vi tror att om sjukvårdsreformen genomförs på ett bra sätt så kommer det inte bli nödvändigt med import eftersom de flesta amerikaner kommer vara försäkrade och ha tillgång till säkra receptbelagda läkemedel, skrev organisationens talesperson Ken Johnson på organisationens hemsida.