Enligt internt material står Apoteket inför sin största utmaning någonsin. Därför ska vd Stefan Carlsson, på bara några veckor, driva igenom ännu en omorganisation som börjar arbeta den 1 mars.
I omstöpningen ingår även en flytt och neddragning av huvudkontoret. I början av maj går flyttlasset från Nacka Strand till Medborgarplatsen i centrala Stockholm.
Nedskärningar
Stefan Carlsson har också aviserat en minskning av overhead-kostnader med minst 20 procent. Det görs bland annat genom krympta lokalytor, då de flesta kommer att sitta i kontorslandskap på nya huvudkontoret. Även personalnedskärningar kan bli aktuellt.
– Jag kan inte utesluta uppsägningar, utan det kan bli så att ett 40-tal personer tvingas gå, säger Stefan Carlsson.
Läcka i domstolen
Apotekets nya organisation ska bli smalare och effektivare, med färre affärsområden och tydligare affärslogik (se grafik). Man delar upp och skiljer på företagsmarknad och privatmarknad, där den senare ska utnyttja stordriftsfördelar och drivas som övrig detaljhandel.
– Det här visar att Apoteket räknar med en konkurrensutsättning, menar Thomas Svaton, vd i Svensk Dagligvaruhandel.
Det har spekulerats i att Apoteket skulle ha fått någon form av förhandsbesked från EG-domstolen vartåt beslutet barkar. Anledningen skulle vara att Apoteket väljer just den här modellen i sin omorganisation, tidpunkten och den snabba hastighet med vilken förändringen görs.
– Det måsta vara så. Den nya organisationen är som gjord för att på bästa sätt möta extern konkurrens, säger en bedömare som Läkemedelsvärlden talat med.
Det är naturligtvis ett scenario som Stefan Carlsson förnekar.
– Självklart är det inte så, den här omorganisationen behövs oavsett utfall i EG-domstolen.
Samtidigt erkänner Stefan Carlsson att han räknar med en förändring genom beslutet i EG-domstolen. Han vill dock inte säga vilken.
Effektivisering och stordrift
Styrelsen vill se ett resultat om 200 miljoner kronor för 2005. Receptverksamheten, som idag går med en förlust på 300 miljoner kronor, ska vara i ekonomisk balans år 2006. Dessutom ska man fram till 2007 etablera 60 egenvårdsapotek och 25 apotek. Samtidigt ska tillgängligheten öka genom minskade kötider och ökade öppettider.
– Vi måste behålla våra marknadsandelar inom OTC, vi måste öka våra försäljningsvolymer ordentligt inom egenvård, samt öka vår tjänsteförsäljning. Det enda sättet att lösa det här är genom renodling, effektivisering och stordrift, vilket även innefattar decentralisering av ansvar och befogenheter, säger Stefan Carlsson.
På Sveriges Farmacevtförbund, SFF, är man tveksam till hur det ekonomiska ska gå ihop i en troligen svårare konkurrenssituation.
– Apoteket ska både expandera och förändra sin verksamhet samtidigt som kostnadsbesparingar på 300 miljoner kronor ska genomföras, säger Inga-Lill Furberg, vice ordförande i SFF.
Alldeles för snabbt
De båda fackförbunden inom farmaciområdet, Farmaciförbundet (FF) och SFF, har reagerat helt olika på förändringen. FF tycker att den nya organisationen är en förutsättning för att hantera kommande konkurrens. Man trodde också att SFF var med på noterna.
– Vi uppfattade att vi tyckte likadant, säger Britt-Marie Skoglösa, ordförande i FF.
Men SFF reserverade sig, och tycker att Apoteket måste vänta tills man vet vilka förutsättningar som gäller.
– Vi är inte negativa, men det går alldeles för snabbt, säger Inga-Lill Furberg.