Naturläkemedel till barn innebär speciella risker

Innehållet i många naturmedel varierar mellan tillverkningssatser. För barn och tonåringar kan det okontrollerade intaget innebära speciella risker. Det skriver professorn i klinisk farmakologi Anders Rane i senaste numret av Läkartidningen.

4 maj 2004, kl 13:52
0

I senaste numret av Läkartidningen ifrågasätter professor Anders Rane användningen av naturläkemedel. Speciellt pekar han på risker när barn och tonåringar tar örtmediciner.

All läkemedelsbehandling av barn och tonåringar är komplicerad eftersom kroppens fysiologiska utveckling sker både kontinuerligt och språngvis. Val och dosering av läkemedel måste därför omprövas med jämna mellanrum. Något som också gäller när man behandlar med naturläkemedel.
Problemet med örtmediciner är att innehållet i många av dem varierar till mängd och sammansättning mellan olika tillverkningssatser. Det innebär att intaget blir okontrollerat. Speciellt för barn finns det anledning att varna för ett sådant osäkert intag, menar Anders Rane. Deras metabolism och utsöndringsförmåga varierar såväl individuellt som med åldern på ett för varje substans unikt sätt.

Hur vanligt det är att barn och tonåringar i Sverige använder naturmedel finns inga uppgifter på i artikeln. Däremot finns studier från Nordamerika som visat att minst tio procent av barn fått behandling med olika sorters alternativ medicin. I södra Tyskland är johannesört det mest använda medlet mot depressionstillstånd hos barn och ungdomar.