Jan Bruhn, farmacie doktor och vd för företaget Inbio, anser att nya lagstiftningen är ett radikalt nytt steg.
? Vi står inför ett erkännande i hela Europa att växtbaserade läkemedel är accepterade på samma nivå som vanliga läkemedel. Sedan över ett år finns en herbal medicinal products committe inom EMEA som är på samma nivå som den som godkänner vanliga läkemedel.
Den harmoniserade lagstiftningen innebär enligt Jan Bruhn också att det tyska synsättet på naturmedel kommer bli dominerande i hela Europa.
Begreppet naturläkemedel kommer att försvinna och ersättas av växtbaserade läkemedel, som i sin tur indelas i två grupper ? väletablerade och traditionella. Gränsdragningen mellan grupperna är ännu inte helt klarlagd, men till gruppen väletablerade räknas enskilda varumärken som har välgjorda kliniska studier i sin dokumentation, och dessa kan i framtiden bli rena apoteksvaror.
– Vi påverkas väldigt kraftigt eftersom de nuvarande naturläkemedlen kan komma att klassas som väletablerade och bara få säljas på apotek. Hittills har Apoteket kunnat välja vilka naturläkemedel man vill sälja, men i framtiden kan man tvingas sälja alla dem som blivit godkända.
Men gruppen traditionella växtbaserade läkemedel kommer öppna upp för preparat som har mycket svagare dokumentation än vad vi har på svenska marknaden idag menar Jan Bruhn. För konsumenter kan lagändringen innebära att det blir svårare att se vilka växtbaserade produkter som är bra. Enligt regeringens förslag ska den nya läkemedelslagen träda i kraft första maj.