Annons
Nätläkare får böter för konkurrensbrott
Foto: Konkurrensverket

Nätläkare får böter för konkurrensbrott

Tre nätläkare måste betala 26 miljoner kronor i böter för konkurrensbrott. Nu utreder Konkurrensverket även nätapoteket Apotea.

7 apr 2025, kl 09:00
0

Annons
Läkemedelsvärlden

Marie Östman.
Foto: Konkurrensverket

"Överenskommelser mellan företag som begränsar konsumenternas möjligheter att vid sökningar på internet uppmärksamma att det finns konkurrerande leverantörer på en marknad påverkar konkurrensen negativt och skadar konsumenterna"

Fyra stora nätläkare har samarbetat kring annonsering på Google Sök. Nu har tre av bolagen fått böter på sammanlagt 26 miljoner kronor. Det fjärde, Kry, anmälde samarbetet själv och slipper därmed straff.

Enligt Konkurrensverkets beslut har nätläkarna överträtt förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete.

Nu utreder Konkurrensverket nätapoteket Apotea för samma sak.

Nätläkare samarbetade

De fyra nätläkarna kom under 2020 överens om att sluta lägga bud på respektive konkurrents namn vid köp av plats på Google Sök. Det här bestämde företagen efter kontakter som initierades av Kry.

Det innebar att konsumenter som exempelvis sökte på ”Kry” inte fick upp annonser från Doktor.se, Min Doktor eller Doktor24 – och vice versa. Nätläkarna tävlade alltså inte om samma patienter, trots att de är konkurrenter.

Detta pågick under olika perioder mellan 2020 och 2022.

– Överenskommelser mellan företag som begränsar konsumenternas möjligheter att vid sökningar på internet uppmärksamma att det finns konkurrerande leverantörer på en marknad påverkar konkurrensen negativt och skadar konsumenterna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Marie Östman i ett pressmeddelande.

En nätläkare slipper betala

Konkurrensverket har därför beslutat att tre av bolagen ska betala konkurrensskadeavgift för att ha brutit mot förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete.

Doktor.se får 15 miljoner kronor i straffavgift, Min Doktor får betala 6,5 miljoner kronor och Doktor24 får 5 miljoner kronor.

Men Kry, som initierade nätläkarnas samarbete, slipper böter. Detta eftersom Kry självmant anmälde samarbetet till Konkurrensverket.

Det kallas för eftergiftsprogrammet.

– Eftergiftsprogrammet är en viktig del av tillsynsverksamheten och bidrar till att avslöja olagliga samarbeten. För det företag som är först med att informera Konkurrensverket om ett otillåtet samarbete kan det innebära att det helt eller delvis slipper att betala konkurrensskadeavgift, säger Marie Östman.

Nätläkare vidtar åtgärder

Sarah von Euler, chefsjurist på Kry, säger så här i en kommentar till beslutet.

– Vi förstår att många företag har avtal med sina konkurrenter där de kommer överens om att inte bjuda på varandras varumärken.

– I december 2021 blev vi oroade över att detta skulle kunna ses som konkurrensbegränsande och rapporterade därför detta till Konkurrensverket. Sedan dess har vi stöttat myndigheten i dess utredning och respekterar deras resultat.

Vidare säger Sarah von Euler att Kry utvecklat sin styrning och vidtagit flera åtgärder för att något liknande inte ska hända igen.

Utredningen, som pågått tre år, bedöms få stort vägledande värde för hur konkurrensregler ska tillämpas på den digitala marknaden för vårdtjänster. Ärendet kan överklagas till Patent- och marknadsdomstolen.

Konkurrensverket utreder nätapoteken

Samma dag som beslutet blev offentligt gick nätapoteket Apotea ut med ett  pressmeddelande där de berättade att de samarbetar med Konkurrensverket i en separat utredning av nätapoteksbranschen.

Utredningen undersöker om det förekommit överträdelser av förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete.

Även här gäller misstankar om otillåtna kontakter kring sökordsannonsering.

Konkurrensverket utreder om apoteksföretag har haft kontakt om att inte buda på varandras varumärken vid sökordsannonsering, eller om sådana frågor har diskuterats i branschföreningssammanhang.

Apotea kan också få böter

I februari i år begärde myndigheten att Apotea skulle lämna information om eventuella sådana kontakter.

Bolaget uppger att det samarbetar med Konkurrensverket och att utredningen befinner sig i ett tidigt skede.

Apotea framhåller att man inte anser sig ha överträtt konkurrensreglerna.

Men på grund av av beslutet mot nätläkarbolagen kan man inte utesluta ett motsvarande framtida utfall även för Apotea. Det kan alltså bli så att även Apotea måste betala straffavgift.

Måste informera investerare

Apotea är ett publikt bolag. Därför är man enligt EU:s marknadsmissbruksförordning skyldig att offentliggöra information som kan påverka investerares beslut, till exempel om en pågående utredning som kan leda till sanktionsavgifter.

Det är mot den bakgrunden Apotea väljer att informera marknaden om Konkurrensverkets pågående utredning.

Därför får nätläkarna böta

De flesta användare som söker vårdinformation digitalt gör det via Google Sök.

Konkurrensverket påpekar att synlighet på Google Sök är centralt för företag som erbjuder digital vård.

Genom sökordsannonsering kan ett nätläkarbolag fånga upp konsumenter som aktivt söker vård online – till exempel genom att buda på konkurrenters varumärken.

Företag kan köpa annonsplatser i sökresultaten genom att buda på specifika sökord – även på konkurrenters varumärken. Om någon googlar exempelvis ”Kry”, kan en annons från Doktor.se visas – såvida de har lagt bud på det sökordet.

Doktor.se, Min Doktor, Doktor24 och Kry avtalade om att inte buda på varandras namn. Det innebar att konsumenter som sökte på ett visst nätläkarbolag inte blev exponerade för alternativ från andra aktörer.

Nätläkarnas samarbetet begränsade konkurrensen. Företagen tävlade inte längre om samma patienter via sökannonser. Detta minskade konsumentens valmöjligheter och bröt mot konkurrenslagen.

Källa: Konkurrensverket

Previous article Utökad förskrivningsrätt är inte ensamt lösningen
Nästa artikel Viktigt skydda mot mässling inför resor