I hopp om att få ned kostnaderna driver Sveriges Kommuner och Landsting, SKL ett projekt för effektivare läkemedelsupphandling. I dagarna blev den första centrala upphandlingen av vacciner till det nationella barnvaccinprogrammet klar.
Men inte helt. Upphandlingen har varit uppdelad i sex olika anbudsområden. Två av dem fick SKLs inköpscentral Kommentus, som sköter upphandlingen, bara in anbud från ett läkemedelsbolag, GlaxoSmithKline, GSK
– Det tyckte vi inte var tillräckligt bra, så vi avbröt upphandlingen för de två områdena. Men vi har startat om den nu och räknar med att få in anbud i början av februari, säger Kalle Krall, projektledare på Kommentus.
Nu har det inte varit någon uppsjö av konkurrerande bolag på de andra områdena heller. Förutom GSK, som lämnade in anbud på samtliga sex områden, lämnade Sanofi Pasteur MSD anbud på tre, Pfizer på ett område. Men GSK tog hem den här första omgången. På samtliga fyra anbudsområdena som är klara blir det GSK som ska leverera vaccinerna.
Varför GSKs konkurrent Sanofi Pasteur MSD inte lämnade in anbud på två av områdena säger sig Kalle Krall inte veta.
– Vi har inte fått någon bra förklaring. Men vi hoppas att de lämnar in ett anbud den här gången.
– Men jag vill inte gå in på det eftersom vi fått en förfrågan om en ny upphandling för de här vaccinerna.
Enligt Kalle Krall har det centrala upphandlingsupplägget inneburit en besparing på mellan 15 och 20 procent för landstingen.
Det här är den första delen av upphandling i samverkan och har gällt för landsting och kommuner med avtal på väg att löpa ut. En ny upphandling har påbörjats för de landsting som inte ingick i den första omgången, men samma vacciner efterfrågas. Den beräknas vara klar i höst.
En separat upphandling för hpv-vaccin ska enligt plan också genomföras av Kommentus.