Den nationella läkemedelslistan är en riktig surdeg i svensk hälso- och sjukvård. Syftet med listan är att vårdgivarna ska kunna ta del av vilka läkemedel patienter har förskrivna, alltså samma information som landets alla olika apotek redan har.
Syftet är framförallt att öka patientsäkerheten vid läkemedelsbehandling. De som är inblandade i patientens vård, apoteken och patienterna själva ska lätt kunna se vilka läkemedel patienten har.
Listan skulle också förenkla arbetet för sjukvården. En nationell läkemedelslistan har varit på tal i många år, åtminstone sen mitten av 2000-talet.
Inte minst har Läkarförbundet önskat sig en sådan lista.
Fick kritik av datainspektionen 2014
2014 föreslogs en nationell läkemedelslista i den statliga offentlig utredningen, Rätt information på rätt plats. Utredningen fick kritik av datainspektionen.
2015 föreslog e-hälsokommittén inrättandet av en nationell lista där patientens alla ordinationer och expeditioner finns samlade. Det gillades återigen inte av datainspektionen, bland annat av integritetsskäl, vilket bland annat Läkartidningen skrivit om.
Ett lagförslag från 2016, då regeringen föreslog att en nationell läkemedelslista skulle ersätta lagen om receptregister och lager om läkemedelsförteckning, fick även det bassning.
En rad faktorer har stoppat genomförandet
Sen har frågan puffats fram och tillbaka. Integritetsfrågor, praktiska frågor om att få regionernas alla olika datasystem att fungera tillsammans, lokalt motstånd från olika håll och annat har stoppat.
Nu blir den nationella läkemedelslistan alltså uppskjuten ännu en gång. Idag ligger frågan på E-hälsomyndigheten bord. Myndigheten meddelar i ett pressmeddelande att riksdagen nu beslutat om ännu en förskjutning.
Läkemedelsvärlden har tidigare skrivit om regeringens proposition om att kravet på att vård- och apoteksaktörer ska ansluta sig till listan ska skjutas fram i 2,5 år, från den 1 maj i år till den 1 december 2025. Nu har alltså riksdagen sagt ja.
– Vi har nu en ny tidplan att förhålla oss till och det är viktigt att vi använder den tiden väl. Vi fortsätter vår dialog med vård- och apoteksaktörerna och erbjuder dem stöd i deras arbete med att införa Nationella läkemedelslistan, säger Peter Alvinsson, avdelningschef på E-hälsomyndigheten i pressmeddelandet.
Anledningen den här gången är att hälso- och sjukvårdens aktörer meddelat att de inte hinner ansluta tidigare. Dels på grund av arbetet med covid-19 pandemin, dels införandet av nya vårdinformationssystem i regionerna.