Nationell läkemedelslista kan vara på plats om två år

Nationell läkemedelslista kan vara på plats om två år

I dag fattar regeringen beslut om de lagförslag som krävs för en samlad nationell läkemedelslista.

1 mar 2018, kl 08:08
0

Annons

För drygt ett år sedan satte Datainspektionen stopp för de då lagda lagförslagen för en nationell läkemedelslista, något som Läkemedelsvärlden.se skrev om då. Förslagen levde inte upp till EU:s nya dataskyddsförordning som träder i kraft i maj i år.

Nu gör regeringen ett nytt försök och fattar under dagens regeringssammanträde beslut om nya lagförslag för att få tillstånd en ett samlat register om förskrivna läkemedel.

– Genom den nationella läkemedelslistan får dina olika läkare en överblick av vilka läkemedel du har fått utskrivet sedan tidigare. Det är ett viktigt verktyg för att öka patientsäkerheten och göra vården bättre, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget ska den nationella läkemedelslistan innehålla all relevant information om läkemedel som skrivits ut på recept och om läkemedel som hämtats ut på öppenvårdsapotek – oberoende av vem som skrivit ut receptet. Informationen ska vara tillgänglig för behörig personal inom hälso- och sjukvården, på apotek och av patienten själv.

För att få tillgång till informationen är huvudregeln att patienten har lämnat sitt samtycke. Patienten kan också spärra vissa uppgifter. Men om det finns spärrade uppgifter ska det alltid framgå, liksom information om det bland dessa finns bland annat narkotiska läkemedel. På så vis ska möjligheten att få den typen av läkemedel utskrivna av flera olika läkare minskas.

– Vi måste minska risken att personer får farliga kombinationer av läkemedel och säkerställa att narkotikaklassade läkemedel inte missbrukas, säger socialminister Annika Strandhäll.

Den nationella läkemedelslistan ska enligt lagförslaget utformas som ett nytt personregister som ska föras av e-hälsomyndigheten. Registret kommer att ersätta dagens receptregister, med uppgifter om bland annat förskrivna läkemedel, och läkemedelsförteckningen, som innehåller uppgifter om förskrivna läkemedel som hämtats ut på apotek.

Enligt lagförslaget kan den nationella läkemedelslistan i framtiden även komma att innehålla andra ordinerade läkemedel än sådana som förskrivs på recept.

Den nationella läkemedelslistan ska enligt regeringens förslag finnas på plats den 1 juni 2020 och då kunna användas av hälso- och sjukvården samt av apotek. Från och med den 1 juni 2022 ska användningen av registret vara obligatorisk, enligt förslaget.