I Sverige skickas runt 600 000 recept elektroniskt varje månad. Räknat i andelen recept som skickas elektroniskt ligger Sverige på andra plats i världen, efter Danmark.
27 procent av förstagångsrecepten från primärvården
är elektroniska och andelen e-recept ökar för varje månad.
? Det har ökat behovet av en nationellt tillgänglig brevlåda för e-recept, säger Karina Tellinger, marknadsutvecklare för e-recept på Apoteket.
Därför kan sedan den 14 juni elektroniska recept skickas till en nationell e-receptbrevlåda, och därmed bli tillgängliga för alla apotek i Sverige. Det innebär att patienten kan hämta ut sitt läkemedel på vilket apotek som helst i Sverige.
Väntar på de stora
Tjänsten kostar inget extra för vården. Det enda som behövs är att journalsystemet kan skicka elektroniska recept.
? Sedan måste systemadministratören lägga in adressen för brevlådan i journalsystemet. Adressen är densamma över hela landet, säger Karina Tellinger.
Antalet e-recept ökar snabbt, vilket enligt Karina Tellinger, beror på att praktiskt taget alla landsting har beslutat att införa e-recept. När nu den nationella brevlådan kommer i drift tror hon att det kan ge en ytterligare ökning i volym.
? Ja, men den stora ökningen kommer när de stora landstingen inför e-recept. Stockholm har kommit en bit på väg, och ansluter 5-10 nya vårdenheter i veckan. Men Skåne och Västra Götaland planerar fortfarande.
Inför en anslutning träffas vårdenheten och apoteket för att stämma av lokala rutiner och prata sig samman.
? Sedan har vi en gemensam utbildning för apoteket och vårdenheten. Tre månader efter lansering har vi en gemensam utvärdering, säger Karina Tellinger.
Även till specifika apotek
Vid sidan av att skicka receptet till den nationella brevlådan, finns fortfarande möjligheten att skicka receptet till ett specifikt apotek. Det kan användas då apoteket måste förbereda läkemedlet, till exempel olika specialberedningar.
? Ett recept som skickas till ett specifikt apotek finns bara tillgängligt där, säger Karina Tellinger.
Kräver lagändring
Systemet fungerar även för kunder som får läkemedel via apoteksombud. Det enda kunden behöver göra är att ringa till apoteket och meddela vilket ombud som patienten vill hämta hos.
Alternativt kan läkaren ange ombudets adress för direktleverans dit.
Den nationella receptbrevlådan innebär inte att itererade recept kan finnas kvar hos apoteket elektroniskt. För att det ska vara möjligt krävs en lagändring, vilket också diskuteras utifrån Leif Ekbergs utredning.
? Därför kommer apoteken även tills vidare att ge patienten ett pappersrecept för de kvarvarande uttagen, säger Karina Tellinger.