Nästan 97 procent har antikroppar mot covid-19
Foto: Istock

Nästan 97 procent har antikroppar mot covid-19

Men det är viktigt att riskgrupperna fyller på skyddet med nya vaccindoser, framhåller Folkhälsomyndigheten.

6 nov 2023, kl 11:03
0

En ny undersökning från Folkhälsomyndigheten av befolkningens immunitet visar att nästan 97 procent har antikroppar mot covid-19.

Det visar att de allra flesta av oss har haft infektionen, tagit covid-19-vaccin eller både och.

Men det är oklart hur bra antikropparna skyddar olika personer mot smitta och mot allvarlig sjukdom och hur länge skyddet håller i sig. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten fortsatt vaccinering för alla som är 65 år och äldre samt vissa andra prioriterade grupper.

I flertalet regioner startar vaccinkampanjen mot covid-19 och influensa i morgon, 7 november.

Analyserade överblivna blodprover

Det var 11-25 september som Folkhälsomyndigheten undersökte förekomsten av antikroppar mot covid-19 i befolkningen. Myndigheten samlade då in och analyserade sammanlagt 1 964 överblivna blodprover från åtta regioner.

Analysen visade att i genomsnitt 96,7 procent hade antikroppar mot covid-19-viruset sars-cov-2. Det är en liten ökning sedan förra undersökningen i mars då omkring 95,8 procent hade antikroppar, vilket Läkemedelsvärlden rapporterade om.

Antikroppar i alla åldrar

Så här fördelade sig förekomsten av antikroppar i september mellan åldersgrupperna:

  • Bland barn på 0-13 år hade 90 procent antikroppar. De flesta i dessa åldrar är inte vaccinerade utan har fått antikroppar efter genomgången infektion.
  • I åldersgruppen 14–18 år hade nära 100 procent antikroppar.
  • Bland dem som var 19–49 år hade 97 procent antikroppar.
  • I åldrarna 50-95 år hade 98 procent antikroppar.

Många har ökad risk

Folkhälsomyndigheten skriver att antikropparna i många fall skyddar mot allvarlig covid-19. Men att ingen ännu vet hur varaktigt skyddet är och att man därför ska fortsätta att följa vaccinrekommendationerna.

– Det är en relativt stor andel i befolkningen som har en ökad risk för allvarlig sjukdom, och för dem är det viktigt att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén, Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande i dag.

Erbjuder samtidig vaccinering

Smittspridningen av covid-19 har nu börjat öka i Sverige. Influensasäsongen har dock ännu inte startat.

Från och med 7 november erbjuder dock flertalet regioner i landet samtidig vaccinering mot covid-19 och influensa.

 

 

 

Här är vaccinrekommendationerna

De som rekommenderas vaccination mot både influensa och covid-19 är personer som är 65 år eller äldre, gravida, samt personer från 18 år som tillhör någon annan riskgrupp för allvarlig sjukdom. Regionerna prioriterar dessa grupper, utan inbördes rangordning.

Influensavaccination rekommenderas därutöver till barn från 6 månader som tillhör en riskgrupp för allvarlig influensa. Influensarekommendationen omfattar även vård- och omsorgspersonal samt hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Vaccin mot covid-19 rekommenderas också till personer mellan 50 och 64 år som inte tidigare fått covid-19-vaccin, samt till barn som enligt läkarbedömning har särskilt hög risk för allvarlig covid-19.

För dem som är 18-64 år och har tagit covid-19-vaccin tidigare, rekommenderas ingen ny dos nu. Men om man själv vill får man ta en kostnadsfri höst-/vinterdos. Det måste dock ha gått nio månader sedan den förra dosen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Föregående artikel Ny lovande antibiotika på väg mot resistent gonorré
Nästa artikel Bättre uppföljning krävs efter falskt positivt svar