Nästa steg är att hjälpa hjärnan att reparera sig själv

Ännu bättre än att skydda hjärncellerna efter en stroke vore det om det också gick att ersätta de hjärnceller som skadats. Något som kan bli verklighet med hjälp av stamcellsforskning.

20 apr 2007, kl 12:57
0

Idealet vore om strokepatienterna direkt kunde få läkemedel som gör skadan mindre när de kommer in akut, och som sedan ger möjlighet att hjälpa hjärnan att reparera sig under en rehabiliteringsfas. Det säger Olle Lindvall, professor i neurologi vid Lunds universitet.
Han leder en forskargrupp som är en av de världsledande inom området neuroregenerering med stamceller, det vill säga återuppbyggnad av hjärnans celler efter en skada.
? Det vi försöker göra är att ersätta döda celler med nya friska celler, säger han.


Forskningen när det gäller stroke är fortfarande på djurstadiet, men Olle Lindvall och hans forskare har visat att det går att ersätta döda dopaminceller hos patienter med Parkinsons sjukdom med hjälp av insprutade nervceller från foster.
Vid Parkinson är det bara en typ av celler som dör och ska ersättas, vid stroke är det många olika celltyper som dör. Men trots skillnaderna inger försöken på Parkinson-patienter hopp även för strokepatienter.
? Det visar att principen fungerar och att det är möjligt att få nya hjärnceller att överleva och fungera hos sjuka 50 ? 60-åriga patienter, säger Olle Lindvall.
Det är dock en lång och mödosam vetenskaplig vandring kvar innan neuroregenerering med stamceller kan bli aktuellt i klinisk praxis, enligt Olle Lindvall.
? Det kommer att ta minst fem år innan vi kan gå över och göra försök på människor och efter det är det väldigt svårt att säga hur lång tid det tar, säger han.


En annan intressant metod som skulle kunna gå snabbare att realisera är möjligheten att stimulera hjärnans egna stamceller att reparera uppkomna skador. Detta är något som Olle Lindvall och hans kollegor också forskar på.
? Vi kunde för fem år sedan visa att stamceller i hjärnan hos försöksdjur som utsattes för en inducerad stroke började dela sig och vandrade mot skadan och mognade ut till nya nervceller, säger han.

I princip alla patienter som överlever en stroke upplever också en spontanförbättring av varierande storlek. Något som talar för att den mänskliga hjärnan också har en viss förmåga att laga sig själv. Med hjälp av ämnen som stimulerar dessa processer skulle det alltså kunna vara möjligt att sätta ytterligare fart på hjärnans eget reparationssystem.
De stimulerande ämnena finns och de har resulterat i funktionella förbättringar när de testats på djur. Fungerar det på människor är det en enklare och säkrare metod att införa än stamcellstransplantation.

Olle Lindvall tror på en framtid där stimulering av endogena stamceller och transplantation av uppodlade stamceller kommer att komplettera varandra för att hjälpa strokepatienter att komma tillbaka.
? Försöken på djur visar att vi är på rätt väg och jag är optimistisk i ett långt perspektiv, säger han.