Nässprej med pulver ger bättre effekt

Genom att ge läkemedel i nässprej i pulverform i stället för i vätska kan det få en snabbare effekt. Det visar en avhandling från Uppsala universitet.

21 okt 2008, kl 12:54
0

Annons

Kroppen tar ofta upp läkemedel snabbare och mer effektivt om de administreras genom en nässprej i stället för genom munnen. Sprejen kommer i direkt kontakt med slemhinnorna och blodkärlen i näsan och läkemedlet kan tas upp utan att behöva passera mag-tarmkanalen. Detta utnyttjas bland annat för smärtstillande preparat som till exempel läkemedel mot migrän, där det är viktigt att effekten kommer snabbt, eller hormoner som lätt bryts ner på väg ut i kroppen. Dessutom riskerar inte illamående och kräkning att sätta käppar i hjulet.

Men det finns också nackdelar med de vätskebaserade sprejerna. En stor del riskerar att rinna direkt ner i svaljet och inte tas upp av slemhinnorna i näsan. Genom att utveckla en pulverbaserad nässprej har Nelly Fransén vid Institutionen för farmaci vid Uppsala universitet, sett ett mer effektivt läkemedelsupptag. Försöken visade att ett läkemedel i pulversprej upp lika snabbt och tre gånger effektivare än den flytande sprejen när den gavs till friska frivilliga försökspersoner.

–    Vi har fäst den aktiva läkemedelssubstansen desmopressin mot inkontinens på bärarpatiklar som är omkring 30 µm stora. Dessa har en stor förmåga att ta åt sig vätska vilket gör att de fastnar i näsan på ett effektivt sätt utan att något rinner ner i svalget. Pulvret gör att läkemedlet stannar kvar längre så att kroppen hinner ta upp mer, säger Nelly Fransén.
 
Ett problem med pulverbaserade sprejer har tidigare varit att bärarpartiklarna har varit komplicerade och dyra att framställa. Genom att använda natriumstärkelseglykolat har Nelly Fransén kommit runt detta. Ämnet tillhör en grupp så kallade supersprängmedel och är redan en vanlig beståndsdel i tabletter där de används för att få dem att lösas upp snabbare.

–  Förhoppningen är att pulverbaserade sprejer ska kunna förbättra upptaget av flera typer av läkemedel, säger Nelly Fransén.

Avhandlingen läggs fram den 24 oktober.