Narkosmedel kopplas till inlärningssvårigheter hos barn

Småbarn som opererats flera gånger och fått narkosmedel kan få inlärningssvårigheter senare i livet. Det sambandet redovisar amerikanska forskare för första gången i en stor studie som publicerats i Anesthesiology.

25 mar 2009, kl 10:38
0

Narkosmedel kan leda till missbildningar i hjärnan hos försöksdjur, men hittills har ingen undersökt om kopplingen även gäller människor. Det amerikanska forskarlaget har gått igenom 5 357 barns sjukdomshistoria och skolresultat. Barnen var födda mellan 1976 och 1982 och deltog i Rochester Epidemiology project.
Forskarna fann att en enstaka behandling med narkosmedel inte hade några negativa konsekvenser. Däremot om barnen fick anestesi flera gånger under sina tre första levnadsår var risken för att få bland annat läs- och skrivsvårigheter dubbelt så stor.

Barnen som ingick i studien fick halotan och dikväveoxid (lustgas). Halotan används inte längre i USA, och inte heller i Sverige, men moderna narkosmedel kan ha samma effekt på hjärnan som halotan. Dikväveoxid används som narkosmedel i hela världen.
Forskarna noterar att inlärningssvårigheterna ibland kan bero på stress i samband med operationen och andra sjukdomar. Nästa steg blir att undersöka barn födda mellan 1982 och 1992 som behandlats med moderna narkosmedel.